Διορία μέχρι και τις 30 Ιουνίου έχει η Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που υποστήριξε πως η χώρα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου βρισκόταν στο σωστό μονοπάτι για την ανάκαμψη. 

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg στις 15 Απριλίου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις χώρες που εφάρμοσαν με τον καλύτερο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις. 

«Αυτές ήταν οι χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα» είπε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε:

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιραλνδία, ακόμα και η Κύπρος και η Ελλάδα. Όλες επέτυχαν μια πολύ καλή ανάκαμψη. Αυτό πολλές φορές δεν γίνεται τόσο γρήγορα όσο θέλουν οι πολίτες, αλλά και πάλι υπάρχει πρόοδος. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε σταθερή εξέλιξη στην Ελλάδα. 

«Μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα βρισκόταν στο σωστό δρόμο για την ανάκαμψη, κάτι που εξέπληξε πολλούς. Θα έπρεπε να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι» συνέχισε ο ίδιος και επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους τρεις θεσμούς, λέγοντας πως έχει διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Το πρόγραμμα παρατάθηκε δύο φορές. Η τρέχουσα παράταση είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου και έχουν χρόνο μέχρι τότε. Πρέπει να ληφθεί απόφαση μέχρι τις 30 Ιουνίου αν η Ελλάδα θέλει να κάνει χρήση των πόρων που είναι ακόμα διαθέσιμοι από το πρόγραμμα» υπογράμμισε.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη μακροπρόθεσμα δεν είναι η δημοσιονομική πειθαρχία αλλά η ανταγωνιστικότητα:

Το πρόβλημα είναι ότι εμείς στην Ευρώπη πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και σε πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι πολύ δύσκολο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, από τη στιγμή που ο ρυθμός προσαρμογής είναι πολύ αργός. Η πραγματική πρόκληση δεν είναι η δημοσιονομική πειθαρχία αλλά να κάνουμε κάθε χώρα ανταγωνιστική. Αυτό είναι το πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα.