Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών βλέπουν έλληνες αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα πως μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία εντός του Απριλίου.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν πως χάρη στη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, η χώρα θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τα νέα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εκτιμώνται στα 1,5 δισ. ευρώ, αναφέρει στο Bloomberg πηγή με γνώση του θέματος. Εξάλλου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο να δεσμεύσουν τα διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και επιχειρήσεων του δημοσίου, καθώς δεν παρουσιάζεται τέτοια ανάγκη, ενώ αυτή η κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερη ανησυχία.

Η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης έχει «παγώσει» από τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρει το Bloomberg καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει έκτοτε. Η νέα κυβέρνηση έχει επανειλημμένως εκφράσει την αισιοδοξία της για εκταμίευση των δόσεων, μόνο για να συναντήσει την άρνηση των αξιωματούχων της ευρωζώνης που ζητούν συγκεκριμένα βήματα από τη χώρα, συνεχίζει το πρακτορείο.

Οι διαφορές όμως μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών λιγοστεύουν, σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας. Παρότι μία τελική συμφωνία δεν προβλέπεται κατά τη άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, θα μπορούσε να συγκληθεί μία έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου μέχρι τα τέλη του μήνα ανέφερε ο ίδιος.