Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

«Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» ήταν το μήνυμα που έστειλε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
 
Από το Μέγαρο Μαξίμου, επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και συνεχίζει να προτάσσει το επιχείρημα πως ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου έδωσε ξεκάθαρη εντολή να μην υποκύψει στους πιστωτές. Μέχρι που μπορεί όμως να φθάσει η σκληρή στάση της κυβέρνησης και η υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών της.
 
«Εμείς δεν έχουμε γραμμάτια με κανέναν και απολογούμαστε μόνο στον ελληνικό λαό» αναφέρουν κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης σε συνομιλίες τους και διευκρινίζουν πως…«σε αυτόν τον λαό μπορεί να καταφύγουμε για να τον ακούσουμε πριν την τελική απόφαση».
 
Τι σημαίνει αυτό; Εκλογές ή δημοψήφισμα; Τα σενάρια αυτά παραμένουν πάνω στο τραπέζι του Πρωθυπουργού, αλλά οι τελικές αποφάσεις αργούν ακόμα…Το power game είναι σκληρό, αλλά όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, ενώ αυτή τη στιγμή προσμετρούνται οι συνέπειες από μια ρήξη…
 
Το ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα και βλέπει να της γίνεται μετωπική αντεπίθεση από πολλές και ετερόκλητες πλευρές.
 
«Αντέχουμε… Πίστη στον κοινό στόχο μας» επιμένουν από το Μέγαρο Μαξίμου και θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να βγει κερδισμένη από το αυτό τον…«γύρο του θανάτου», καθώς από τη μια δοκιμάζονται οι παραδοσιακές συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και από την άλλη συνεχίζεται το φλερτ με τη Ρωσία.
 
Σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ έβαζαν με τον τρόπο τους «πλάτη» στην υπόθεση διαπραγμάτευση, το νομοσχέδιο που αφήνει ανοικτή την πόρτα της φυλακής στον καταδικασθέντα τρομοκράτη Σάββα Ξηρό, προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο και χάνεται η υπερατλαντική βοήθεια. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Αθήνα επιλέγει να κάνει και…μαθήματα στις ΗΠΑ, απαντώντας επί των αιτιάσεών της για τον Σ. Ξηρό.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση υποδέχεται τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, προσδοκώντας οφέλη από την συνεργασία της με την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε ανοικτό πόλεμο με την ρωσική εταιρεία.
 
Που θα βγάλει η σύγκρουση; Ουδείς ακόμα μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια, αλλά στο πρωθυπουργικό γραφείο προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Γι’ αυτό και αξιοποίησαν ακόμα και το όπλο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μια διαδικασία που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεσμεύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
 
Σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο - ειδικώς σε ό,τι αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, καθώς τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως για την ελληνική οικονομία φαίνεται πως στενεύουν δραματικά.

Τα μηνύματα είναι άκρως απογοητευτικά, καθώς πλέον και οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν το δικό τους παιχνίδι κόντρα στην Αθήνα που κινείται σε πύρινη ζώνη!