«Οι αλλεπάλληλες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο με θύματα απελπισμένους πρόσφυγες έχουν συγκλονίσει όλη την ανθρωπότητα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, οι ναυτικές τραγωδίες «έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με το προσφυγικό κύμα, επιδιδόμενες σε κινδυνολογική και ρατσιστική δημαγωγία».

«Στη χώρα μας πρωταγωνίστρια στη δημαγωγία αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία, συνεπικουρούμενη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα η συνήθως λαλίστατη αξιωματική αντιπολίτευση τηρεί ένοχη σιωπή αφού η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τη ρητορική της κι επιβεβαιώνει τα όσα λέει η κυβέρνηση», σημειώνουν.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές:

* Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ότι το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μόνο χώρα.

* Οι πάντες συμφωνούν ότι η έξαρση του προσφυγικού κύματος σχετίζεται άμεσα με την ένταση των συγκρούσεων στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.

* Η έξαρση του προσφυγικού ρεύματος αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και [κυρίως] την Ιταλία και τη Μάλτα. Επομένως, δεν σχετίζεται με τις όποιες κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

* Η Ιταλία έχει δεχτεί το 2015 τέσσερις φορές παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες απ’ ό,τι η Ελλάδα, προς… επιβεβαίωση της ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε πόλο έλξης μεταναστευτικών ροών.

* Είναι, πλέον, κοινός τόπος στη διεθνή δημόσια συζήτηση για το ζήτημα ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση εν συνόλω μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, με κύριο γνώμονα πάντοτε την ανθρωπιά. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι “η Μεσόγειος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε μια θάλασσα οδύνης για χιλιάδες μετανάστες. H Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που επωμίζονται το βάρος».

* Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNCHR] «κατά τις συνομιλίες της Ε.Ε. θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα “κλειδί κατανομής” το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν «να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» για συνδρομή στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για την αναδιανομή μεταξύ των χωρών προσώπων που διαπιστώνεται ότι έχουν.

«Η ΝΔ είναι ανεπανόρθωτα έκθετη. Μέσω του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της κινδυνολογίας επιχείρησε να προσποριστεί μικροκομματικά οφέλη. Τώρα υπό το βάρος της ανείπωτης ανθρώπινης τραγωδίας σιωπά. H σιωπή της, όμως, δεν σημαίνει ότι θα ξεχαστούν οι κραυγές των προηγούμενων ημερών. Οι πολίτες έχουν κριτήριο και κρίνουν. Με τις ανθρώπινες ζωές κανείς δεν μπορεί να παίζει πολιτικά παιχνίδια», αναφέρουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και καταλήγουν:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να διαφυλαχτούν οι ανθρώπινες ζωές. Τις επόμενες μέρες οι ενέργειες αυτές θα ενταθούν, ιδίως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.