Για το τέλος Ιουνίου παραπέμπουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα, υποβαθμίζοντας έτσι τη σημασία του Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει διορία έως και τις 30 Ιουνίου να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και να λάβει χρήματα. 

«Το πρόγραμμα παρατάθηκε δύο φορές. Η τρέχουσα παράταση είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου και έχουν χρόνο μέχρι τότε. Πρέπει να ληφθεί απόφαση μέχρι τις 30 Ιουνίου αν η Ελλάδα θέλει να κάνει χρήση των πόρων που είναι ακόμα διαθέσιμοι από το πρόγραμμα» τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες επεσήμανε:

Η 30η Ιουνίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα. Δεν θα γίνουν πολλά στη Ρίγα της Λετονίας. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμαμεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης έως τις 30 Απριλίου, όπως προέβλεπε δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της 20ης Φεβρουαρίου.

Η ίδια πηγή τόνισε πάντως ότι υπάρχει «ξεκάθαρη εντατικοποίηση» στις διαπραγματεύσειςπου διεξάγονται μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και εταίρων, σημείωσε ωστόσο ότι η συμφωνία βρίσκεται ακόμη μακριά. 

Και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του προς τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ, υποστήριξε ότι η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου.

Ειδικότερα, είς αν μετατέθηκε προς το μέλλον η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, με δεδομένη την αδυναμία ολοκληρωσής τους, ως το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε τα εξής: 

Βασικά δεν μετέθεσα καμία προθεσμία προς το μέλλον. Το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες, άρα η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος του Ιουνίου. Τότε θα σταματήσει το πρόγραμμα. Δεύτερον, θα αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα, μόνον αφού οι Έλληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή, άρα το πρόγραμμα έχει σταματήσει. Έχουμε όμως προσπαθήσει να διαπραγματευτούμε εκ νέου, ώστε να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι ακόμη εφικτό. Στις 24 Απριλίου δεν θα το καταφέρουμε, για αυτό τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστούμε μερικές επιπλέον εβδομάδες.