«Είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο 20ο Banking Forum που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα. 

«Θα πρέπει οι δανειστές να παραδεχθούν το λάθος στη στρατηγική τους, αλλά και εμείς στο εσωτερικό θα πρέπει να παραδεχθούμε και να ξεπεράσουμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη αναφορά του, σημείωσε πως «η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια δεδομένων των συνθηκών να είναι απέναντι από την επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να πηγαίνει μαζί της».

Ταυτόχρονα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα μας αφήνει λίγο απογοητευμένους» εννοώντας και την Ελλάδα και τους δανειστές.

Ως προς τα σημεία που θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θα πρέπει να αφορούν «ένα φορολογικό σύστημα που να το εμπιστεύονται όλοι».

Έκανε λόγο για ρύθμιση του θέματος των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία «κακή τράπεζα» (bad bank), η οποία θα αξιοποιεί τα δεσμευμένα για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα κεφάλαια που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).

Αναφέρθηκε στη δημιουργία μίας αναπτυξιακής τράπεζας στα πρότυπα της γερμανικής (KfW) και σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα υποστήριξε ότι «εργάζονται πολύ λίγοι και από αυτούς το ένα τρίτο αποτελούν τη λεγόμενη “μαύρη εργασία”, γεγονός το οποίο οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα στο να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές ανάγκες».

Για τα εργασιακά ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί η συμβολή του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για την δημιουργία ενός νέου μοντέλου συλλογικών συμβάσεων. 

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά της. 

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει διασύνδεση της επένδυσης των ιδιωτών με την τοπική κοινωνία.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις επισήμανε ότι είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι ασχολούνται από όλες τις πλευρές, ενώ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για να γίνεται.

Στόχος της διαπραγμάτευσης μας δεν είναι μόνο η επίλυση του ελληνικού ζητήματος αλλά η πραγματική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά το τέλος της ομιλίας του εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η  συμφωνία θα επέλθει και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση.

Η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει αναγκαστικά λύση στο επόμενο Eurogroup της Παρασκευής, στην Ρίγα της Λετονίας.

Έχουμε επενδύσει και εμείς και οι εταίροι μας στην συμφωνία και δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης.