current views are: 6

21 Απριλίου 2015
Δημοσίευση20:04

BloombergView: Ευρώ ή δραχμή, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει

«Ευρώ ή δραχμή, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του πρακτορείο BloombergView όπου τονίζεται πως τα περιθώρια για τη χώρα στενεύουν.

Δημοσίευση 20:04’
αρθρο-newpost

«Ευρώ ή δραχμή, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του πρακτορείο BloombergView όπου τονίζεται πως τα περιθώρια για τη χώρα στενεύουν.

«Ευρώ ή δραχμή, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του πρακτορείο BloombergView όπου τονίζεται πως τα περιθώρια για τη χώρα στενεύουν.

Το άρθρο ξεκινάει με τη διαπίστωση πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πολύ καλός ούτε στην ορθή, ούτε στη λανθασμένη διαχείριση της όλης κατάστασης και κάνει αναφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τα διαθέσιμα φορέων της αυτοδιοίκησης.

«Ο Τσίπρας και το νέο-μαρξιστικό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από κάποιο καιρό αποξένωσαν τους Ευρωπαίους πιστωτές τους με τις απαιτήσεις τους να αψηφήσουν τους όρους του προγράμματος στήριξης, να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και να παραμείνουν, παρόλα αυτά, στο ευρώ. Σήμερα η Ελλάδα δανείζεται από τους ΟΤΑ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, προκαλώντας κλάματα από την Αθήνα έως τη Ζάκυνθο» τονίζει χαρακτηριστικά το Bloomgerg που εκτιμάει πως «όλα δείχνουν πως η Ευρώπη αποφάσισε πως θα αφήσει το Grexit να συμβεί».

«Το ερώτημα για τον Τσίπρα είναι τι θα κάνει εάν η Ευρώπη επιμείνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στο υπάρχον πρόγραμμα» συνεχίζει το άρθρο που εκτιμάει πως σε περίπτωση που η χώρα σκοπεύει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα και να χρεοκοπήσει – γεγονός που σύμφωνα με το BloombergView θα οδηγήσει σε Grexit– τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να διοργανώσει δημοψήφισμα για να ρωτήσει το εκλογικό σώμα.

«Έξοδος ή διάσωση. Αυτή είναι η επιλογή που δεν έχει κάνει ακόμη η Ελλάδα» τονίζει το άρθρο, που αναφέρεται και στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού το 2011 να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, σχολιάζοντας πως τότε το Eurogroup είχε σταθεί απέναντι.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι, στα πλαίσια της διαπραγματευτικής τους τακτικής, έχον αρχίσει να απειλούν ότι θα προκηρύξουν νέες εκλογές ή θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την “αξιοπρέπειά” της ή να δεχθεί οικονομική στήριξη, αναφέρει το BloombergView που εκτιμάει πως το δημοψήφισμα θα δώσει στον Τσίπρα το δικαίωμα να φύγει από το ευρώ, χωρίς καν να ρωτήσει τους Έλληνες εάν το θέλουν πραγματικά.

«Ταυτόχρονα, όμως, ένα ορθά δομημένο δημοψήφισμα θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και πιστωτών, ενώ θα προσέφερε και δημοκρατικά χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα στήριξης» αναφέρει το πρακτορείο.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ίσως οι ψηφοφόροι αποφασίσουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάτι να χάσουν – καθώς το Grexit είναι όλο και πιο πιθανό – ενώ τελικά θα έχουν αποφασίσει μόνοι για το μέλλον τους» επισημαίνει το δημοσίευμα το οποίο κάνει λόγο για την ανάγκη μίας αλλαγής για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν ένα δημοψήφισμα θα αλλάξει τους όρους της συζήτησης. Αλλά είναι αλήθεια ότι απαιτείται μία αλλαγή. Χωρίς αυτήν κανείς δεν μπορεί να δει πως το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί» σημειώνει χαρακτηριστικά το BloombergView


σχετικα αρθρα