Για χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά με παραμονή της στο ευρώ κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Die Welt. 

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στο ευρώ, παρά τη χρεοκοπία» γράφει η εφημερίδα ωστόσο προσθέτει πως σε αυτή την περίπτωση η παραμονή δεν θα είναι τόσο εύκολη.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα:

«Η Αθήνα θα μπορούσε να τερματίσει προσωρινώς τις πληρωμές κερδίζοντας χρόνο και ελπίζοντας να επιτύχει εν τω μεταξύ μία διευθέτηση με τους χρηματοδότες της ευρωζώνης. Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σενάρια για την περίπτωση χρεοκοπίας, μεταξύ άλλων και ένα είδος παράλληλου νομίσματος». 

Πάντως, αναφέρει η εφημερίδα, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σενάρια αυτά δεν είναι απλή υπόθεση εργασίας, διότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ φτάνει τα 74 δισ. ευρώ.

«Αλλά η ΕΚΤ επιτρέπεται να παράσχει βοήθεια μόνο υπό τον όρο ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες. Σε περίπτωση χρεοκοπίας στην Ελλάδα, αυτή η προϋπόθεση θα μπορούσε να εκλείψει. Αν η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρώ».

Παράλληλα η εφημερίδα επικαλείται τον γερμανό καθηγητή οικονομικών Μάρκους Κέμπερ ο οποίος υποστηρίζει ότι η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών έχει ήδη εξαντληθεί και ζητεί από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ να παρέμβει. Ο ίδιος απέστειλε σχετική επιστολή στην επικεφαλής του συμβουλίου Ντανιέλ Νουί και απείλησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.