Όταν ξεκίνησε το ταξίδι της τούτη η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των αναλυτών, έστρεψε την προσοχή της στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Προσφερόταν λόγω της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στη συνέχεια, περάσαμε στις εκτιμήσεις. Ότι ο Λαφαζάνης τραβάει τον Τσίπρα προς τα αριστερά. Ότι είναι έτοιμος να καταψηφίσει ενδεχόμενο συμβιβασμό- έστω και έντιμο. Τελικά, όπως φάνηκε οι πονοκέφαλοι δεν προκλήθηκαν από τον Λαφαζάνη, παρά τις σκληρές του δηλώσεις. Ούτε από τον Στρατούλη. Άλλοι έσυραν το χορό που δημιούργησε αρρυθμίες, πολλές από τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πιστεύουν ότι αν η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν κινούνταν σε τεντωμένο σκοινί από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση, κάποιες «παραφωνίες» δεν θα είχαν μείνει χωρίς… απάντηση. Εκτιμούν όμως ότι μόλις η συμφωνία με τους δανειστές επιτευχθεί (και θεωρούν ότι αυτό θα γίνει το αργότερο ως τις 11 Μαΐου) θα ανοίξει ο δρόμος για ορισμένες «διορθωτικές» κινήσεις στην κυβέρνηση. 

Αυτός που εμφανίζεται ως «αδύναμος κρίκος» δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Πανούση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δοκίμασε τις αντοχές του Αλέξη Τσίπρα όταν μίλησε για την «Αριστερά του τίποτα». Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να δήλωσε ότι τα όσα περιέγραψε ο υπουργός δεν αφορούν την κυβερνώσα παράταξη, αλλά όλοι γνωρίζουν για ποιον χτυπούσε η καμπάνα. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν κάλεσε τον Πρωθυπουργό να… αναλάβει τις ευθύνες του ! Και χθες, ο Γ. Πανούσης έγινε… σάκος του (εσωκομματικού) μποξ γιατί η αστυνομία επενέβη ώστε να λήξει η κατάληψη της Πρυτανείας μετά από 19 μέρες! 

Ένας ανασχηματισμός για να είναι… καλός ανασχηματισμός, οφείλει να συμπεριλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και ο life style τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την ξαφνική δημοσιότητα, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένες δηλώσεις του επιδέχονταν πολλές ερμηνείες. 
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης, δεν διάγουν πάντα ανέφελες μέρες. Στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, ο Κουράκης έχει ανεβασμένες μετοχές. Ο Μπαλτάς, σε δύο περιπτώσεις, δεν έχει στηριχτεί από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Πολλές γκρίνιες διατυπώνονται (ανεπισήμως προσώρας) για τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στελέχη της Κουμουνδούρου του καταλογίζουν επιλογές συνεργατών που δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της Κουμουνδούρου αλλά από το πολιτικός του… παρελθόν με ρεβανσιστικές προθέσεις.  

Και τέλος, στο μικροσκόπιο έχουν μπει υπουργοί οι οποίοι με περισσή ευκολία διατυπώνουν αριστερίστικες απόψεις τις οποίες ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% δεν μπορούσε να ανεχθεί…  Εν πολλοίς ζητήματα υπάρχουν με τον κ. Δημήτρη Στρατούλη ο οποίος- όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ανώτερος κυβερνητικός- αξιωματούχος «βγαίνει κάθε μέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα και μοιράζει λεφτά!»  

Πέραν όμως των αλλαγών σε επίπεδο προσώπων ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει και μετακινήσεις Υπουργών. Για παράδειγμα ο κ. Πάνος Σκουρλέτης εκτιμάται ότι θα ήταν περισσότερο χρήσιμος στον επικοινωνιακό τομέα από ότι στο Υπουργείο εργασίας. Φυσικά και δεν λείπει το όνομα του κ. Δραγασάκη- και όπως αναφέρουν πληροφορίες που έγιναν γνωστές- θα είναι ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών με αυξημένες αρμοδιότητες. 
Αδύναμος κρίκος θεωρείται και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου όπως και ο σύντροφος της Θεόδωρος Δρίτσας.  
Οι κινήσεις αυτές του Πρωθυπουργού προγραμματίζονται  με το σκεπτικό της αποφυγής μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης. Αν τελικά τα καταφέρει… 

Στις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες πάντως ο κ. Τσίπρας θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.