Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε προοπτική συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα συνδιαχειριστεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα, σε συνέντευξη που παρέθεσε στα «Νέα». «Έχουμε απορρίψει την προοπτική να συγκυβερνήσουμε οδηγώντας μαζί με άλλους τη χώρα σε λάθος δρόμο. Προτείναμε τη βάση της αληθινής συναίνεσης: το πρόγραμμα μας. Όχι για λόγους εγωισμού. Αλλά γιατί αυτό που εφαρμόζουμε απέτυχε. Θέλουμε εντολή για να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο. Όχι για να "συνδιαχειριστούμε" το αδιέξοδο» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως θέλει ξεκάθαρη λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, αν και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εκλογές καθώς, όπως λέει, «δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αντικαταστήσουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο».

Επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως το πρόγραμμα που παρουσίασε στο Ζάππειο πρέπει να υλοποιηθεί στο σύνολό του και όχι τμηματικά ή αποσπασματικά, ο κ. Σαμαράς ισχυρίζεται πως το λάθος του Μνημονίου μπορεί να διορθωθεί και ρίχνει το "μπαλάκι" στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνεργασία στο σωστό επιβάλλεται. Συνεργασία στο λάθος απαγορεύεται».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν διστάζει να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας κύκλος κοινωνικών αναταραχών και επιμένει ότι η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σωθεί η χώρα και να βγει από την κρίση.

Παράλληλα απορρίπτει κάθε ιδέα επιστροφής στη δραχμή αποδίδοντας την σχετική παραφιλολογία που αναπτύσσεται στο εξωτερικό σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Βρεθήκαµε στη µέση, εκεί όπου τσακώνονται τα θηρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ ο κ. Σαμαράς παραδέχεται ότι κατά το παρελθόν έγιναν λάθη ξεκαθαρίζει όμως πως «όταν θες να πιστέψεις σε κάτι δεν μηρυκάζεις το χθες, σχεδιάζεις το αύριο».