Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα είναι το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος πλήρως τις συνέπειες της σκληρής γραμμής που τηρεί η Αθήνα, χαράζει το σχέδιο της… επόμενης ημέρας. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr στην κυβέρνηση επεξεργάζονται, εάν δεν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και εμμείνουν στις γραμμές τους οι πιστωτές, σχέδιο για στάση πληρωμών στο ΔΝΤ

Μάλιστα, στα ενδότερα της κυβέρνησης και σε ανώτατο επίπεδο έχει γίνει εκτενής συζήτηση και φέρεται ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου και εγνωσμένης αξίας δικηγόρος, ο Σπύρος Σαγιάς να έχει συντάξει και σχετική γνωμοδότηση για το τι γίνεται με τις καταπτώσεις δανείων. 

Το πρωθυπουργικό γραφείο, χωρίς να σημαίνει ότι θα επιλέξει τη συγκεκριμένη οδό, ήθελε να έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε περίπτωση που δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, ενώ τυπικά διαθέτει στη διάθεσή της μόλις ένα μήνα να καταβάλει το ποσό. Βέβαια εντός μηνός και με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση, εάν τελικά προβεί στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θεωρεί πως θα μπορεί να δείξει πραγματικά στους πιστωτές ότι είναι αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα και να πατήσει το κόκκινο κουμπί και ότι γίνει… 

Πολλοί λένε, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν υποεκτιμήσει τις δυνάμεις των πιστωτών και υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί λίαν συντόμως, ιδίως εάν δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κηρύξει -εάν το πράξει- την κατάπτωση όλων των δανείων προς την Ελλάδα και των ομολόγων που έχει παράσχει προς τις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε άμεση χρεοκοπία και το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες. 

«Είμαστε έτοιμοι για όλα και δεν φοβόμαστε» λένε στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνοντας ότι δεν τους πτοούν τα μηνύματα από το εξωτερικό, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν και ιδιαίτερη έμφαση στην επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. 

Πάντως η μάχη είναι μέρα με τη μέρα για την κάλυψη των αναγκών του κράτους, όπως φάνηκε και από την ενεργοποίηση του όπλου των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, μια διαδικασία που στηλίτευε σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση με πρώτο τον Αλ. Τσίπρα που τώρα δίνει εντολή να κάνει αυτά για τα οποία κατηγορούσε την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.