Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Σε τακτικό συνομιλητή της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται τελικώς η Άνγκελα Μέρκελ μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να αγγίζουν τον πάτο του βαρελιού.

Το Μαξίμου επιβεβαίωσε νέα συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, μόλις έναν μήνα μετά την πρώτη τους επίσημη επαφή στο Βερολίνο σ' ένα ραντεβού που τότε χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα χρήσιμο και θετικό.

Η πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο εξασφάλισε για την Ελλάδα την εκπομπή θετικών μηνυμάτων από την Καγκελαρία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι θεσμοί να δεχτούν την εξ αρχής εξειδίκευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Έναν μήνα αργότερα και με την διαπραγμάτευση να έχει κολλήσει ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί πως μία νέα επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να ξεμπλοκάρει τον δρόμο προς την συμφωνία δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι οριακή, κάτι που φάνηκε και από την κυβερνητική πρωτοβουλία να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των φορέων της κυβέρνησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο πρωθυπουργός ποντάρει στο νέο ραντεβού με την Μέρκελ έχοντας αντιληφθεί ότι είναι η μόνη που μπορεί να επηρεάσει έστω και με κάποιες έμμεσες δηλώσεις της την υπόλοιπη Ευρώπη ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και δεν θα εμφανιστεί αδιάλλακτος ενώπιον της Γερμανίδας Καγκελαρίου έχοντας δεχτεί το πρόσφατο χαστούκι από τις ΗΠΑ για τα θέματα της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει στην Άνγκελα Μέρκελ τις ενστάσεις της κυβέρνησής του στο θέμα της διαπραγμάτευσης και θα ζητήσει για μία ακόμη φορά τα καυτά θέματα στα οποία επιμένουν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ να συζητηθούν ευρύτερα τον ερχόμενο Ιούνιο στο πλαίσιο μίας συνολικής- προφανώς δύσκολης συμφωνίας- για το χρέος, τις μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα και πιθανότατα και νέο δάνειο.