«Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν τίθεται σε συζήτηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ωστόσο διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους για να αποπληρώσει τα 7,6 δισ. ευρώ το καλοκαίρι στην ΕΚΤ.

Μιλώντας στον ιρλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTE, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως μία ενδεχόμενη χρεοκοπία από τη μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου θα πυροδοτούσε «τεράστια αστάθεια» στη χώρα με «πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους να αποπληρώσει τα δύο δάνεια προς την ΕΚΤ συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδέσει την αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις οι οποίες σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης θα «ξεκλειδώσουν» κεφάλαια ύψους 7,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως η τελευταία δόση που έλαβε η χώρα από το πακέτο διάσωσης ήταν τον περασμένο Ιούλιο και πρόσθεσε πως το 93% των πόρων που λαμβάνει η Ελλάδα από τα δάνεια αυτά κατευθύνονται προς την αποπληρωμή χρεών. 

«Η Ελλάδα είχε πόρους που χρησιμοποιούσε για να αποπληρώσει τις τελευταίες πληρωμές χρέους, ωστόσο αυτοί είναι περιορισμένοι», συνέχισε και πρόσθεσε: 

Όπως γνωρίζετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε τεράστιες αποπληρωμές προς την ΕΚΤ, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, καθώς όπως είπε «θα δημιουργούσε τεράστια αστάθεια στην ελληνική οικονομία, τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση θα εξαφανιζόταν και θα δημιουργούνταν πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες». 

«Η ιδέα είναι πολύ απλή: Πρέπει να εργαστούμε ώστε να βρούμε μία σωστή λύση η οποία είναι προτιμότερη από το να εξετάσουμε διάφορα σενάρια τα οποία θα ήταν αρνητικά, και που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη καθώς θα άνοιγαν μία νέα περίοδο αστάθειας που κανένας δεν θέλει». 

Χαρακτήρισε εξάλλου τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα ως «σημείο καμπής». 

«Αυτό γιατί η πολιτική είναι κυρίαρχη και έδειξε ότι υπάρχει κοινό έδαφος. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, πάμε βήμα βήμα και στα τεχνικά ζητήματα» εξήγησε ο κ. Σταθάκης.