Σκληρή παρέμβαση για το νόμο που δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους με αναπηρία 80% να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους κατ΄ οίκον έκανε και η Βρετανία, την ώρα που στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αμείωτη ένταση.

Σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι οι τρομοκράτες που έχουν διαπράξει αυτά τα σοβαρά εγκλήματα θα πρέπει να εκτίουν όλη την ποινή τους όπως αυτή έχει οριστεί από τα Ελληνικά δικαστήρια» και προσθέτει:

Η πρόωρη απελευθέρωσή τους στέλνει ένα απαράδεκτο μήνυμα προς τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους και αποτυγχάνει να δείξει τον σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε διευκρινίσεις -απαντώντας στον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου- για την τοποθέτηση του Χριστόδουλου Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη στη λίστα με τους καταζητούμενους τρομοκράτες:

Υποδείξαμε δύο άτομα που διέφευγαν της σύλληψης. Τώρα έχουν συλληφθεί αλλά προηγουμένως είχαν ξαναρχίσει την τρομοκρατική δράση. Αυτό τονίζει την ανησυχία μας γι' αυτούς αλλά και για τη νέα νομοθεσία. Ακολουθείται μια διαδικασία γι' αυτές τις υποδείξεις και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Εξετάζουμε και άλλες περιπτώσεις αλλά δεν θα το σχολιάσω.

Διέψευσε εξάλλου πως η κίνηση αυτή σχετίζεται άμεσα με το νόμο που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή. «Δεν το κάναμε γι' αυτό. Απλώς την τονίζει. Η διαδικασία διαρκεί μήνες αλλά ο νέος νόμος πέρασε την περασμένη εβδομάδα» είπε η Μαρί Χαρφ και πρόσθεσε:

Εργαζόμαστε γι' αυτές τις υποδείξεις επί μήνες με βάση το χρόνο που αυτά τα άτομα ανέλαβαν τρομοκρατική δράση όταν διέφευγαν της σύλληψης. Ανεξαρτήτως του νέου νόμου αυτές οι υποδείξεις θα γίνονταν ούτως ή άλλως.

Η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου αναφορικά με τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντησή του με τον Τζον Κέρι, απάντησε πως «ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ανησυχίες μας ότι όσοι έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή».

«Και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας. Θα παρατηρούμε προσεκτικά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, θα είμαστε σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και θα δούμε τί θα γίνει» συνέχισε.