Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Κατηγορηματικά διαψεύδουν πηγές κοντά στην ηγεσία της ΝΔ τα σενάρια που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να αποχωρεί από το τιμόνι του κόμματος αμέσως μετά τον Ιούνιο οπότε και θα έχει τελεσφορήσει είτε θετικά είτε αρνητικά η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους. Τα σενάρια αυτά που διακινούνται ακόμη και από πολιτευτές της ΝΔ έχουν εξοργίσει την ηγεσία του κόμματος καθώς όπως εκτιμάται αυτά κάνουν κακό και στην χώρα αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να βοηθήσει στην διαπραγμάτευση, ούτε να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στις κυβερνητικές επιλογές λένε στελέχη της Συγγρού που επιθυμούν την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της ΝΔ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινείται ανεξέλεγκτα τονίζουν από την ΝΔ και ο μόνος γνωρίζει το ευρωπαϊκό περιβάλλον της διαπραγμάτευσης και τις ισορροπίες είναι ο πρώην πρωθυπουργός .Εξάλλου μπορεί επισήμως από τη ΝΔ να ξορκίζουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ πρέπει να έχει σταθερή ηγεσία και πρωτίστως έτοιμη να αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση εντός ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου ανεξάρτητα με τον αν αυτού του μετώπου θα ηγηθεί η όχι ο Αντώνης Σαμαράς.

Ένα ακόμη σενάριο που εξετάζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πλήρης στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό στα μέσα Ιουνίου . Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι θα υπαναχωρήσει από τις αρχικές της κόκκινες γραμμές και θα προσυπογράψει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση στη ΝΔ θεωρούν ότι μια τέτοια συμφωνία δεν περάσει από την  ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως να χρειαστούν οι ψήφοι της ΝΔ . Μια τέτοια απόφαση όμως θα βαρύνει αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος και ένας νέος αρχηγός δεν θα έχει καν την νομιμοποίηση για μια τέτοια απόφαση, στήριξης δηλαδή μιας συμφωνίας που έχει επιτευχθεί από άλλη κυβέρνηση.

Γι' αυτούς τους λόγους οι λεγόμενοι προεδρικοί του κόμματος αντιδρούν οργισμένα όταν έρχονται στην επιφάνεια αυτά τα σενάρια αποχώρησης του κ Σαμαρά.

Και βέβαια δεν λησμονούν να προβάλλουν στην επιχειρηματολογία τους και το γεγονός οτι όποιος εγείρει τώρα τέτοιο θέμα , οδηγεί το κόμμα σε έναν ατέρμονο κύκλο εσωστρέφειας με καταστροφικά αποτελέσματα.