Σε καλό δρόμο είναι οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπορσωπείας στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, Νίκος Θεοχαράκης σε δηλώσεις του στο Mega τόνισε πως είναι «πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι», ενώ  σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. 

Ο κ. Θεοχαράκης τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές, που πρέπει να γεφυρωθούν. 

«Δεν είναι πολλές οι μέρες που έχουμε στη διάθεσή μας. Τις προσεχείς ημέρες πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», είπε και πρόσθεσε πως τα «αγκάθια» που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και κυρίως το θέμα του κατώτατου μισθού.

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, πηγές της Κομισιόν που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,τ όνισαν πως τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι το EWG επεσήμανε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές τόνισαν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία. 

«Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γιάννη Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων έχουν μεταφερθεί στο Παρίσι και το Brussels Group.