current views are: 2

22 Απριλίου 2015
Δημοσίευση19:03

Άγρια κόντρα στη Βουλή για την ΠΝΠ – Μάρδας: «Είχαμε ταμειακό κενό»

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετήσει τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου στη ΤτΕ με ΠΝΠ, εξήγησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Δημήτρης Μάρδας.

Δημοσίευση 19:03’
αρθρο-newpost

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετήσει τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου στη ΤτΕ με ΠΝΠ, εξήγησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Δημήτρης Μάρδας.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετήσει τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου στη ΤτΕ με ΠΝΠ, εξήγησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Δημήτρης Μάρδας.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται απόκλιση στον προϋπολογισμό τον μήνα Απρίλιο, λόγω πρόσθετων δαπανών στα Ταμεία. Αυτή η απόκλιση, πρόσθεσε ο υπουργός, με τη σειρά προκάλεσε ταμειακό κενό από τις 22 του μήνα ως και τις 27 που δεν μπορούσε να καλυφθεί από τα έσοδα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του ΦΠΑ, καθώς τα χρήματα αυτά κατατίθενται μεταξύ 28 ως 30.  « Θέτοντας σε εφαρμογή της διάταξη θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε μέγιστη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα», είπε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσε η διαδικασία αυτή να γίνει με τροπολογία, καθώς δεν υπήρχε ο αντίστοιχος νόμος.

Κατά την καταληκτική τοποθέτηση του, ο κ. Μάρδας πάντως τόνισε πως το αρχικό ταμειακό κενό των 400 εκατ. ευρώ, που είχε διαπιστωθεί από αποκλίσεις των εσόδων και των δαπανών, όχι απλώς καλύφθηκε, αλλά το διαθέσιμο πλέον φτάνει στο διπλάσιο ποσό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως η διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω αποκλίσεων έγινε λίγο πριν από την ημέρα του Πάσχα κι από την ώρα εκείνη εργάστηκε ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα αυτά. Κι ως εκ τούτου – όπως είπε – δεν χρειάστηκε να υπογραφεί η ΠΝΠ την Παρασκευή για να αρχίσει να επικοινωνεί με κάποιους φορείς ώστε να διαπιστώσει που θα βρει τα χρήματα. 

«Από την προηγούμενη Πέμπτη άρχισα να ψάχνω. Συνεννόηση με τα Ταμεία υπήρχε πριν την υπογραφή της ΠΝΠ γι αυτό κιόλας τα βάλαμε ως εκούσια συμβολή. Γνώριζα από την Παρασκευή ότι κάποια Ταμεία θα δώσουν κάποια χρήματα και συνέχισα να ψάχνω Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη. Την Τετάρτη το πρωί, διαπίστωσα σε σύσκεψη ότι βρίσκονται, σύμφωνα με αυτά που είπαν διάφοροι φορείς και την Τετάρτη το βράδυ είμαι στο διπλάσιο» ανέφερε αναλυτικά.

Έντονες αντιδράσεις

Κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης αποφασίστηκε μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, να κληθούν την Πέμπτη φορείς και συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ (Δήμοι), η ΕΝΠΕ (περιφέρειες), η Περιφέρεια Αττικής, το Συμβούλιο των Πρυτάνεων και εκπρόσωπος από την ΤτΕ.

Μέσα στην μπαρουτοκαπνισμένη ατμόσφαιρα και τις δύο διακοπές που υπήρξαν στη συνεδρίαση λόγω της αδυναμίας των μελών της επιτροπής να τα βρουν επί της διαδικασίας, επικράτησαν καταστάσεις «όλοι εναντίον όλων» ή καλύτερα επιθέσεις της αντιπολίτευσης στη κυβέρνηση για την τακτική των ΠΝΠ και ρελάνς της τελευταίας με αιχμές για τις πρακτικές των προηγούμενων…

«Κάποτε είχαμε βασιλικά διατάγματα και τώρα έχουμε ΠΝΠ», είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Δήμας, σημειώνοντας πως η παρούσα Βουλή έχει ψηφίσει τρία νομοσχέδια και δύο ΠΝΠ. Εκτίμησε δε πως ούτε η Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ικανοποιημένη υπενθυμίζοντας όσα είχε δεσμευτεί για το τέλος αυτών των πρακτικών.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπαλαούρος μίλησε για ένα σκληρό πόλεμο που δέχεται η χώρα, ο οποίος διεξάγεται χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη πρόνοια που προβλέπει η συνθήκη της Λοζάνης για τους αναξιοπαθούντες, ενώ ο Ν. Φίλης έκανε λόγο για υποκριτική αγωνία κάποιων που  περιφέρονται στα κανάλια και λένε πως έρχεται η χρεοκοπία.

«Πράγματι το να ξεκινάει και η παρούσα κυβέρνηση μια διαδικασία έστω εξαναγκαστικής προώθησης ΠΝΠ δεν είναι κάτι που μας χαροποιεί, αλλά οι εξελίξεις είναι απροσδόκητες και δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε αλλά να προετοιμαστούμε. Θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει ποιες είναι οι έκτακτες, επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες που δικαιολογούν τις ΠΝΠ. Να ενημερώσει για τη κατάσταση στη χώρα», σημείωσε ο κ. Χαρακίδης από το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση παίζει τη χώρα στα ζάρια».

Επίθεση στη πλειοψηφία λέγοντας πως δίνει άλλοθι και νομιμοποίηση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το κούρεμα των αποθεματικών μέσω PSI, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδάλης, ενώ ο Αν. Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη ΠΝΠ λόγω της αναδρομικότητας των διατάξεών της.

«Είναι προφανές ότι είστε σε πανικό», είπε και σημείωσε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί τα αποτελέσματα της απόφασης της. «Πείσατε τον κόσμο προεκλογικά ότι είναι πλούσιος και τώρα έρχεστε να πείτε, με πρώτο το πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα», πρόσθεσε και κατηγόρησε το κ. Μάρδα ότι έσπασε όλα τα ρεκόρ, λέγοντας άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ.

Τέλος ο Δ. Καμμένος των ΑΝΕΛ υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι δεν αγγίζονται τα αποθεματικά αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα. Όπως είπε, τα αποθεματικά αντλήθηκαν μόνο από τον κ. Βενιζέλο με το PSI.


σχετικα αρθρα