Η κυβέρνηση αποσιώπησε τη μεγαλύτερη αγορά όπλων από το 2006, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times με αφορμή τα 500 εκατ. ευρώ σχετικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για σπατάλες στην Άμυνα και την έλλειψη διαφάνειας στα συμβόλαια για στρατιωτικό υλικό γράφουν οι FT και προσθέτουν πως τώρα που το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις για την υπογραφή σύμβασης τον περασμένο μήνα για την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας P-3B Orion.

Η κυβέρνηση μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα κράτησε κρυφή τη μεγαλύτερη συμφωνία που έκανε για τα εξοπλιστικά από το 2006 και αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ωστόσο ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής.

Η συμφωνία, συνεχίζουν οι FT, εξέθεσε τις αντικρουόμενες προτεραιότητες στην κυβέρνηση. Η άκρο-αριστερή πτέρυγα είναι αντίθετη στην αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, ενώ ο Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, θέλει να βελτιώσει την από αέρος επιθεώρηση των ελληνικών ακτογραμμών, μήκους 15.000 χλμ., αναφέρει ο αρθρογράφος. 

Σύμφωνα με τους FT, άλλοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχωρεί από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ότι η καταπολέμηση της φτώχειας θα ήταν η βασική του προτεραιότητα και παραθέτει τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για το θέμα. 

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Αμύνης υπερασπίστηκε τη συμφωνία και υποστήριξε ότι θα παρατείνει τη «ζωή» των αεροσκαφών για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ όπως είπε θα προσφέρει δουλειά στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, μία μη κερδοφόρα κρατική εταιρεία και την ISI, ιδιωτική εταιρεία αμυντικού software.

Τα ελικοφόρα αεροσκάφη Orion κατασκευάστηκαν από τη Lockheed Martin τη δεκαετία του 1960. Τα σχέδια για αντικατάστασή τους εγκαταλείφθηκαν το 2010 έπειτα από πιέσεις των δανειστών να περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες από το 4% του ΑΕΠ στο 2% συνεχίζουν οι FT.

Ωστόσο με δεδομένη την έξαρση της μετανάστευσης από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να τα ανακαινίσει ώστε να αρχίσουν περιπολίες εκ νέου στο Αιγαίο τονίζει το δημοσίευμα που παραθέτει δηλώσεις στρατιωτικού αναλυτή με έδρα την Αθήνα: 

«Το δίκτυο ραντάρ των νησιών έχει συχνά τεχνικά προβλήματα και το εύρος του είναι πολύ περιορισμένο ώστε να παρακολουθεί αποτελεσματικά όσους μεταφέρουν μετανάστες. Το ναυτικό επιθυμεί να θέσει εκ νέου σε χρήση τα P-3B και μάλιστα ταχύτατα».

Παράλληλα οι FT κάνουν αναφορά στα πρόσφατα περιστατικά με τις διασώσεις μεταναστών και επικαλούνται αξιωματικό του Λιμενικού που σημειώνει πως «υπήρχαν νησιά που δεν ήταν κλασσικοί προορισμοί για τους διακινητές καθώς δεν ήταν εύκολα προσβάσιμα». 

«Εάν είχαμε παρακολούθηση εξ αέρος, ειδικά κοντά στην Κρήτη, θα μπορούσαμε να χειριστούμε πολύ καλύτερα την κατάσταση» σημειώνει.