Πρόθυμες να κάνουν αντιπροσφορά για τον αγωγό της Gazprom εμφανίζονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Associated Press.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «η Gazprom μας έκανε μια πολύ καλή προσφορά» και δήλωσε ότι «ο κ. Κέρι του είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά και ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein, θα επισκεφθεί την Αθήνα εντός των ημερών για τις σχετικές συνομιλίες».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Gazprom «ως οικονομική και όχι πολιτική απόφαση», ενώ στο δημοσίευμα επισήμανεται ότι το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ανταγωνισμού απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια.

«Ερωτώ όλους τους εταίρους μας» είπε ο κ. Κοτζιάς «παρακαλώ πείτε μου, τι μπορώ να πω στο λαό μας, ότι επιτρέπετε στην Τουρκία να φέρει αγωγό από τη Gazprom στα σύνορά μας, αλλά εγώ είμαι τόσο αντι -Ρώσσος που δεν θέλω να το κάνω;»

Ως προς το ζήτημα που προέκυψε με τον Σάββα Ξηρό ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι για να υπαχθεί στον νέο νόμο για κατ 'οίκον περιορισμό με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, η αίτησή του θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από ελληνικό δικαστήριο.

Παράλληλα επανέλαβε ότι ο νέος νόμος ήταν μία απάντηση στις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας προκειμένου να επιβάλει άλλες μορφές κράτησης σε φυλακισμένους με αναπηρία 80%, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω κρατούμενος είναι τυφλός και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με αναπηρία 98%.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συμβιβασθεί και ότι «κανείς δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια» και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να σεβαστούν την εκλογή της κυβέρνησης τον Ιανουάριο με ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας.