Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Έτοιμοι απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο είναι τα στελέχη της ΝΔ, που στις κλειστές συσκέψεις υπό τον Αντώνη Σαμαρά, μελετούν όλα τα σενάρια που μπορούν να υπάρξουν στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, από πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμα μέχρι και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σε όλες τις συζητήσεις που κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ με τους συνεργάτες του, το μότο είναι ένα: «η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να μη χρεοκοπήσει». 

Δηλώσεις, τόσο από το εξωτερικό, όπως η χθεσινοβραδινή στο Euro Insight, αξιωματούχου του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι το Ταμείο διαθέτει έκτακτα σχέδια χρεοκοπίας της Ελλάδας, η οποία αν συμβεί προσδιορίζεται για Ιούνιο-Ιούλιο, αλλά και από το εσωτερικό, όπως αυτή του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος αφού προκάλεσε πανικό για τη μη πληρωμή μισθών και συντάξεων, βρήκε τελικά 400 εκ. ευρώ, αξιολογούνται συνεχώς από τη Λεωφόρο Συγγρού. 

Όπως ανέφερε στέλεχος του γαλάζιου επιτελείου στο newpost.gr, οι αξιολογήσεις των δηλώσεων αυτών οδηγούν σε ένα ερώτημα: «ετοιμάζονται στην κυβέρνηση να πηδήξουν από το καράβι;». Στο πλαίσιο αυτό, όλοι σχεδιασμοί του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του κινούνται καταρχάς γύρω από ένα βασικό άξονα: την αντιμετώπιση της εσωτερικής στάσης πληρωμών που ήρθε ως αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας και των παλινωδιών της κυβέρνησης, επί τρεις μήνες, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. 

Σε δεύτερο επίπεδο, και με δεδομένο ότι η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ, είναι πως δύσκολα θα υπάρξει άμεσα συμφωνία και εν τω μεταξύ η χώρα θα έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη, τα γαλάζια στελέχη ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Ένα μεγάλο κόμμα, όπως η ΝΔ πάντα είναι σε εκλογική ετοιμότητα υπό αυτές τις συνθήκες», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου στο newpost.gr. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του ήδη να ξεκινήσουν να εργάζονται πάνω στο νέο μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμψει η ΝΔ από δω και πέρα, υπό τα καινούρια δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική σκηνή. Σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό θα παίξουν οι Περιφερειακές Προσυνδιασκέψεις, που ξεκινούν το Σαββατοκύριακο από την Πάτρα, όπου σε αυτές θα καταγράφονται οι νέες ανάγκες και τα μηνύματα της κοινωνίας, προκειμένου να εκφραστούν σε επίπεδο πολιτικού λόγου από τη ΝΔ. 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πάντως, η απάντηση που δίνουν στη Λεωφόρο Συγγρού είναι πως «η κυβέρνηση, δεν έχει συμπληρώσει καν 90 μέρες στο τιμόνι της χώρας, γιατί να ζητήσει ξανά νωπή εντολή από το λαό;», ενώ για το δημοψήφισμα επισημαίνουν πως «ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα δικαίωμα, να φορτώσει το βάρος της δικής του αποτυχίας στο λαό».