Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προτείνει απόφαση για δημοψήφισμα μέσα στον Μάιο.

Μιλώντας στο MEGA είπε πως «θα το έβλεπα (σ.σ το δημοψήφισμα) στη λήξη της διαπραγμάτευσης, η οποία λήξη της διαπραγμάτευσης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, διότι, όπως είπαμε, το παράπλευρο κόστος για την οικονομία είναι σημαντικό, άρα το αργότερο θα έλεγα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου πρέπει να καταλήξουμε» ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση εάν το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί στις 11 Μαΐου απάντησε: «Μέσα στον Μάιο, πάντως, ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση».

Είναι γνωστό -πρόσθεσε- ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ «τα οποία η ΕΚΤ είχε αξιώσει να εξαιρεθούν από το PSI και η τότε κυβέρνηση δέχθηκε» και τα οποία «δεν μπορούν να πληρωθούν από ταμειακά διαθέσιμα». «Αρα» όπως υποστηρίξε «πριν φθάσουμε στον Ιούλιο - Αύγουστο πρέπει να ξεκαθαρίσει το πράγμα».

Νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει ανοιχτό το ερώτημα ενός πιθανού δημοψηφίσματος τασσόμενος υπέρ μιας διατύπωσης κοντά στο «συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε να ληφθούν τα μέτρα εκείνα τα οποία ενδεχομένως απαιτούν οι δανειστές», διασαφηνίζοντας πάντως ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα «ακραίο και απευκταίο ενδεχόμενο» και πως «το plan A είναι να συμφωνήσουμε σε κάτι που θα είναι βιώσιμο και για εμάς και για εκείνους».