current views are: 2

23 Απριλίου 2015
Δημοσίευση10:30

Ο Σαμαράς κλείνει το θέμα της ηγεσίας και προσβλέπει σε επιστροφή

Σαφή απάντηση στη συζήτηση που αναζοπυρώνεται για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία έδωσε, χθες μέσω του Μέγκα, ο Αντώνης Σαμαράς.

Δημοσίευση 10:30’
αρθρο-newpost

Σαφή απάντηση στη συζήτηση που αναζοπυρώνεται για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία έδωσε, χθες μέσω του Μέγκα, ο Αντώνης Σαμαράς.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σαφή απάντηση στη συζήτηση που αναζοπυρώνεται για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία έδωσε, χθες μέσω του Μέγκα, ο Αντώνης Σαμαράς

Σε προσωπικούς τόνους, αναδεικνύοντας εαυτόν ως το πρόσωπο, μέσα στη ΝΔ, που γνωρίζει τα θέματα, έχει τους διαύλους επικοινωνίας με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ο τέως Πρωθυπουργός επεδίωξε να κλείσει κάθε σχετική συζήτηση αλλά και παράλληλα να κρατήσει θερμό το ενδεχόμενο αφενός της πολιτικής δικαίωσής του, αφετέρου της επιστροφής του στα πράγματα. «Ένα κόμμα ηττήθηκε κινούμενο με μία λογική να βγουμε όσο πιο γρήγορα από την κρίση», είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. προσθέτοντας ότι «κάθε ημέρα αισθάνομαι ότι ο κόσμος λέει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ενώ, αντιθέτως, με την προηγούμενη βγαίναμε από το τούνελ». Στο ίδιο μοτίβο, σημείωσε ότι «θα είχα την καταφρόνια των πάντων ότι την πιο κρίσιμη ώρα εσύ που γνωρίζεις, που έχεις σχέσει με την Ευρώπη, που μπορείς να βοηθήσεις τη χώρα, σηκώνεσαι και φεύγεις».

Στις ερωτήσεις για την ανάγκη επαναβεβαίωσης της ηγεσίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ζητούν αρκετά στελέχη, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο ίδιος ρώτησε τους βουλευτές και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αν εγείρουν θέμα ηγεσίας και ουδείς το έθεσε. «Ήδη το συζητήσαμε (σ.σ. την ηγεσία) και τα αίτια της ήττας, συζητήθηκαν αυτά» επεσήμανε ο τέως Πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι όσοι εξωθούν το κόμμα σε εσωστρέφεια ουσιαστικά εξυπηρετούν τις επιδιώξεις του κ. Αλ.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε, δε, την άποψη ότι αν και διαχειρίστηκε «τα πιο σκληρά χρόνια λιτότητας», η απώλεια του κόμματος ήταν μόλις 1,7% κάτι που, όπως είπε, «δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά». Κρατήσαμε τις δυνάμεις μας, είπε και πρόσθεσε ότι η εσωστρέφεια θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο στον κ. Τσίπρα. 

«Ουδείς έθεσε θέμα ηγεσίας»

Με υπαινιγμούς που είχαν ως στόχο να εκθέσουν τους επικριτές του χωρίς όμως να ανοίξει μετωπική αντιπαράθεση μαζί τους, («αυτά τα ακούγατε και παλαιότερα» σχολίασε «φωτογραφίζοντας» την κ. Ντόρα Μπακογιάννη) ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τις ερωτήσεις για τα εσωκομματικά προκειμένου να προχωρήσει σε σύγκριση της σημερινής κυβέρνησης με τη δική του , αφήνοντας να εννοηθεί παράλληλα ότι έχει αρχίσει να δικαιώνεται η προσπάθειά του από τους πολίτες. 

«Ο Αρχηγός ζήτησε αν έχει κάποιος να θέσει θέμα ηγεσίας, ουδείς το έθεσε… Θα το θέσουμε τώρα;» αναρωτήθηκε σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του ο κ. Σαμαράς. Ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν στις σκέψεις του βρίσκεται η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου («θα κάνουμε Συνέδριο όταν κρίνω…» ανέφερε) ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν κινδυνεύει από ένα κίνημα βουλευτών. «Πόσο καιρό ακούω για υπογραφές…» σχολίασε δηκτικά, ρίχνοντας έτσι το γάντι προς τους αμφισβητίες, οι οποίοι και θα πρέπει να βρούν κατ’ αρχήν 27 υπογραφές βουλευτών για το άνοιγμα της συζήτησης και, τελικά, 41 για την αμφισβήτηση του Προέδρου. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε, επίσης, και τον τρόπο που θα διαχειριστεί εφεξής τους αμφισβητίες, τόσο πολιτικά όσο και (εφόσον απαιτηθεί) πειθαρχικά: κατηγορώντας τους για αντι-νεοδημοκρατική συμπεριφορά. Η εσωστρέφεια βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του τόπου, εγώ δεν αποπροσανατολίζω τη Νέα Δημοκρατία από το στόχο της συγκροτημένης αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωστρέφεια τώρα θα ήταν κίνηση αντι-νεοδημοκρατική ανέφερε.


σχετικα αρθρα