Με άρθρο του με τίτλο «Ολοι χάνουν» στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, o οικονομικός συντάκτης εφημερίδας Mark Gatzke επισημαίνει ότι η «Τρόικα και τα πέντε χρόνια μνημονίου έφεραν τον Τσίπρα στην εξουσία».

Οπως αναφέρει ο συντάκτης, τα πέντε χρόνια του Μνημονίου με την υπερβολική λιτότητα, τους βαρείς φόρους και τον πληθωρισμό άνοιξαν τον δρόμο για την Αλέξη Τσίπρα. Οι Ελληνες ψήφισαν τον σημερινό Πρωθυπουργό για να κάνει καλύτερα τα πράγματα. H εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απόδειξη ότι οι Ελληνες ήθελαν μια τίμια και δίκαιη πολιτική οικονομικής διάσωσης. 

Σε άλλο σημείο, δε του άρθρου, ο συντάκτης τονίζει : Αν δει κανείς τα πράγματα με πολύ κυνισμό, μπορεί να διαπιστώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα ήταν για ορισμένους στην Ευρώπη...τύχη.

Επί εβδομάδες συζητάμε εάν η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης είναι σωστή. Δεν τίθεται πλέον θέμα, η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια λίγο πριν την χρεωκοπία και η Ευρωζώνη μαζί με το ΔΝΤ επιβαρύνουν την πτώχευση της χώρας με νέα δάνεια. 

Συζητάμε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα βύθισε τη χώρα σε βαθιά κατάθλιψη. Η κυβέρνηση Τσίπρα αντιδρά  ωστόσο, αδέξια αλλά και άσκοπα και πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί που αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητας της τρόικα και εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχουν σαστίσει»