Ως έξυπνη κίνηση θεωρεί το να δοθεί περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση ο αρχισυντάκτης της Wiener Zeitung Ράινχαρντ Γκέβαιλ σε σημερινό άρθρο του.

«Θα ήταν πολύ καλό να αποσαφηνιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, όπως θα ήταν πολύ ευφυές να δοθεί στην νέα κυβέρνηση, που είναι μόλις τρεις μήνες στην εξουσία, κάποιος χρόνος. Στο κάτω-κάτω της γραφής δεν χάθηκε ο κόσμος για μερικά δισεκατομμύρια», γράφει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στο «παιχνίδι των εταίρων» με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, «όλα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Ελλάδα, είναι πλέον μόνο γελοία και το να αντιμετωπίζονται με χιούμορ είναι μια δυνατότητα, όχι όμως όταν ζει κάποιος στην Ελλάδα και δεν είναι πάμπλουτος ολιγάρχης». «Το καταπληκτικό στην υπόθεση είναι πως κανένας στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν φαίνεται να ανησυχεί για αυτά, ο καθένας φλυαρεί σαν να πρόκειται για ένα παιχνίδι στην Νομισματική Ενωση» τονίζει. 

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ντροπή η παραδοχή ότι στην υπόθεση της Ελλάδας έχει χαθεί ο μπούσουλας», και παραθέτει έναν μακρύ κατάλογο με αντιφατικές δηλώσεις των εταίρων:

«Η χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη της - Αυτή τη στιγμή μπορεί».

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες - Οχι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι χρεοκοπημένες».

«Ενα Grexit δεν θα ήταν για την Ευρωζώνη ούτε ένα κάταγμα - Ενα Grexit θα αποτελούσε έναν μεγάλο κίνδυνο».

«Παρόλο το Grexit η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ - Οχι, μόνον με την επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε η χώρα να εξυγιανθεί».

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι χωρίς σχέδιο - Οχι, οι συνομιλίες αποκτούν κινητικότητα».

«Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να υπάρξει λύση - Οχι, δεν αναμένεται λύση την Παρασκευή».

«Η Ρωσία δίνει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια, ακόμη και για μη προγραμματισμένους αγωγούς - Οχι η Ρωσία δεν δίνει χρήματα».

«Ετσι ακριβώς είναι η ευρωπαϊκή πολιτική» επισημαίνει ο Γκέβαιλ, σημειώνοντας ότι η μόνη βεβαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή η συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ της Eurovision:

Να ελπίζουμε ότι στο Φεστιβάλ δεν θα νικήσουν οι Ελληνες, γιατί αυτό θα προκαλούσε ένα νέο πακέτο λιτότητας για το οποίο η Αθήνα θα έπρεπε να καταθέσει προηγουμένως ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα οδηγούσε εκ νέου σε παιδαριώδεις αντιπαραθέσεις και σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έπρεπε να πουλήσει τη μοτοσυκλέτα του.

«Μόνον τα ζάρια λείπουν. Όμως, η Νομισματική Ενωση δεν είναι παιχνίδι, αλλά συνιστά, μαζί με την Εσωτερική Αγορά, την καλύτερη έως τώρα απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και αντί να παγιώνει κανείς την ισχύ της Ευρώπης στον κόσμο, διασπείρει φόβο και τρόμο, και απ΄ ότι φάνηκε από την παρέμβαση του επικεφαλής των οικονομολόγων του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδειξε και μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους κατά τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον».