Σημεία σύγκλισης σε ζητήματα που αποτελούσαν αγκάθια στη διαπραγμάτευση διαπιστώθηκαν  κατά την ωριαία συνάντηση που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχουν σημεία συμφωνίας για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον και το επόμενο έτος της τάξης του 1,2 - 1,5% και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ συμφωνήθηκε να μετατραπούν σε ανεξάρτητες αρχές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ΕΛΣΤΑΤ.  Κατ' αρχήν συμφωνία φαίνεται να υπάρχει και στο ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια επίσπευσης των διαπραγματεύσεων στο  Brussels Group  τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε να φανεί αν μπορεί να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Στη συνάντηση η κ. Μέρκελ συνοδευόταν από τον διπλωματικό σύμβουλό της Μέγιερ Λάντρουτ και ο κ. Τσίπρας από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης ζήτησε ο Τσίπρας

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ έγινε σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα. «Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα» ανέφεραν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Βερολίνο: Πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θέλει το Βερολίνο, για να ξεκλειδώσει η συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας.

Όπως ανέφεραν πηγές της γερμανικής αντιπροσωπείας μετά τη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει απαίτηση να υπάρξει πρώτα συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων, να προχωρήσει η αξιολόγηση από τους θεσμούς και μετά να περάσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο.  Το μήνυμα της Γερμανίας είναι ένα: πρώτα αξιολόγηση, μετά συμφωνία. 

Η Ελλάδα από την πλευρά της επιχειρεί να μεταφέρει το ζήτημα στην πολιτική του διάσταση και επιδιώκει συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο για να αρθούν τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης. Οι πιστωτές διαμηνύουν ότι ορόσημο είναι η 30η Ιουνίου,  ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιταχυνθεί η διαδικασία των συνομιλιών, καθώς ο χρόνος και και η έλλειψη χρημάτων  πιέζουν ασφυκτικά.  

Στο αυριανό Eurogroup που θα πραγματοποιηθει στη Ρίγα της Λετονίας δεν αναμένο νται αποφάσεις, αλλά μόνο διαπιστώσεις επί της προόδου στις διαπραγματεύσεις. Η Αθήνα θέλει να υπάρξει αύριο συνεδρίαση του Brussels Group, αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και μέχρι την Τετάρτη.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να ληφθούν αποφάσεις.