Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του επείγοντος προβλήματος του μεταναστευτικού στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου με τους σχεδόν 800 νεκρούς κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα την Κυριακή. 

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) και αναμένονται οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες σημείωναν πως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι βασική προτεραιότητα.

Το ζήτημα είναι ακόμη πιο επείγον λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες πιέσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας σημείωναν οι ίδιες πηγές και προσέθεταν πως «είναι καιρός η ΕΕ να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά με ένα συγκροτημένο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο σχέδιο».

Παράλληλα από την κυβέρνηση εξέφραζαν την πεποίθηση πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για αύξηση κονδυλίων και διαμόρφωση ενός πλαισίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιδιωχθεί από ελληνικής πλευράς να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του θέματος ενόψει του καλοκαιριού που θα είναι αυξημένες οι πιέσεις με δίκαιη κατανομής οικονομικών βαρών και φιλοξενίας νόμιμων προσφύγων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πρότεινε τη δημιουργία ενός συστήματος δίκαιης ποσόστωσης για καλύτερη απορρόφηση της νόμιμης μετανάστευσης.

Έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και σημείωσε  πως χρειάζονται βραχυπρόθεσμα μέτρα για να εντατικοποιηθεί η ανθρωπιστική δράση. 

«Χρειαζόμαστε να επενδύσουμε χρήματα σε προγράμματα όπως το “Τρίτον” και το “Ποσειδών” καθώς το πρόγραμμα φύλαξης συνόρων της Ιταλίας το Mare Nostrum δεν είναι αρκετό από μόνο του, τόνισε ο Σουλτς.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά διακινητών μεταναστών καθώς και προτάσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο επίτροπος Μετανάστευσης της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι λίστα των προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Αβραμόπουλός προβλέπει:

  • Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων υπό τις ονομασίες «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των πόρων που απαιτούνται αλλά και των χρηματοδοτικών πηγών.
  • Συστηματική προσπάθεια για δέσμευση και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.
  • Η EUROPOL, η FRONTEX, η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και η EUROJUST (Υπηρεσία Δικαστικής συνεργασίας των χωρών της Ε.Ε.) θα πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και θα εργάζονται στενά ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον τρόπο που δρουν οι δουλέμποροι και για τους χρηματοδοτικούς πόρους τους.
  • Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα αποστείλει ομάδες της στην Ιταλία και την Ελλάδα για να ενισχύσουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου.
  • Οι χώρες μέλη θα εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους μετανάστες.
  • Θα εξεταστούν οι πιθανότητες για ένα μηχανισμό επαναπατρισμού
  • Ένα πανευρωπαϊκό εθελοντικό και πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση των προσώπων που χρειάζονται προστασία
  • Συνεργασία με τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη και νέες πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Νιγηρία.
  • Δημιουργία Γραφείων Μετανάστευσης σε τρίτες χώρες, τα οποία θα συλλέγουν πληροφορίες για τις μεταναστευτικές ροές και θα ενισχύουν τον ρόλο των διπλωματικών αποστολών της Ε.Ε.