Συνάντηση με θέμα την Ελλάδα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Ρίγα της Λετονίας, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, σε αυτή τη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΚΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ενώ ο Πολ Τόμσεν εκπροσωπεί το ΔΝΤ.

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup

Ιδιαίτερη σημασία έχει το αυριανό Eurogroup στη Ρίγα, αν και δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιδιώκει μια ενδιάμεση συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, ωστόσο οι «κόκκινες» γραμμές, που είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η φορολογία, παραμένουν.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση τονίζουν πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ενταθούν, παρόλο που οι διαφορές παραμένουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να υπάρξει συμφωνία-«πακέτο» και όχι να μεταφερθούν τα κρίσιμα θέματα για αργότερα.

Παράλληλα, σήμερα, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόφου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και στο «τραπέζι» βρέθηκαν η αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τη συνάντηση του Βερολίνου και η πρόοδος στο Βrussels Group.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης, μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Bloomberg: Η «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή

Μυστική τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αποκαλύπτει πως έχει στηθεί το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο παρασκήνιο και πίσω από τα φώτα της διαπραγμάτευσης στελέχη της κυβέρνησης συζητούν με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να αμβλύνουν τις αντιθέσεις και να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Στην ομάδα αυτή από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και από την πλευρά των δανειστών ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Λουκ Θολόνιατ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.

Η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου.

TAGS