current views are: 1

23 Απριλίου 2015
Δημοσίευση18:03

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις δημάρχων για τα αποθεματικά – Καθησυχάζει η ΤτΕ

Την έντονη και σθεναρή αντίθεση της πλειοψηφίας των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συγκεντρώνει η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει με ΠΝΠ  τα ταμειακά διαθέσιμα της ΤΑ και των Πανεπιστημίων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Δημοσίευση 18:03’
αρθρο-newpost

Την έντονη και σθεναρή αντίθεση της πλειοψηφίας των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συγκεντρώνει η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει με ΠΝΠ  τα ταμειακά διαθέσιμα της ΤΑ και των Πανεπιστημίων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την έντονη και σθεναρή αντίθεση της πλειοψηφίας των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συγκεντρώνει η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει με ΠΝΠ  τα ταμειακά διαθέσιμα της ΤΑ και των Πανεπιστημίων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή όμως η Τράπεζα της Ελλάδας, καθησυχάζει για τους ενδεχόμενους κινδύνους που έχει αυτή η ενέργεια, αναγνωρίζοντας εμμέσως πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι διασφαλισμένα από τη στιγμή που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατούλης, για λογαριασμό της ΚΕΔΕ εξέφρασε από το βήμα την κάθετη αντίθεση της Ένωσης στην πρακτική της νομοθεσίας με ΠΝΠ, κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή που πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία των Δήμων.

«Η επίκληση της κατάσταση της χώρας, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για πρακτικές υπονόμευσης των θεσμών», δήλωσε και πρόσθεσε: «οι δήμαρχοι θέλουν αν συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια στην εθνική προσπάθεια. Αλλά για να βοηθήσουμε πρέπει να συζητήσουμε, να μάθουμε, τα προβλήματα της χώρας αντιμετωπίζονται με σχέδιο όχι με δημιουργική ασάφεια».  

Ο κ. Πατούλης επανέλαβε το αίτημα της ΚΕΔΕ να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υπογραμμίζοντας πως αν ο κ. Τσίπρας πείσει τους δημάρχους δεν θα έχουν πρόβλημα να δώσουν όλα τα χρήματά τους. Επιπλέον ρώτησε να μάθει για πόσο χρόνο θα είναι δεσμευμένα τα χρήματα των δήμων και αν σε αυτά θα περιλαμβάνονται και τα ανταποδοτικά τέλη. «Όπως έχει δικαίωμα η κυβέρνηση για να λειτουργεί να έχει ευκαιρία έτσι είμαστε και εμείς. Όπως διαθέτει η κυβέρνηση λαϊκή εντολή έτσι και εμείς και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά πάνω του 50%», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, απάντησε στις αιχμές που άφησε στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, λέγοντας ότι «περιορισμένης ευθύνης είναι κάποιοι που παρατείνουν τη διαπραγμάτευση». Σε ότι αφορά δε τη στάση των Δήμων κατά τις περικοπές του παρελθόντος είπε, ότι ανήκει στη νέα διοίκηση και δεν θα «κουβαλήσουμε τις αμαρτίες των προηγούμενων ετών».

Από την πλευρά των Περιφερειών ο κ. Αγοραστός, κινήθηκε σε αντίστοιχο μήκος κύματος, διαφωνώντας κάθετα με τις διατάξεις της ΠΝΠ. « Έχουμε ένα υπερκομματικό πατριωτισμό που έχουμε δείξει διαχρονικά ως ΤΑ και είμαστε υπέρ του καλού της χώρας μας των Ελλήνων και Ελληνίδων αλλά δεν μπορούμε να προδώσουμε τη λαϊκή μας ετυμηγορία», είπε και σημείωσε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να συζητήσει με την ΕΝΠΕ ο πρόβλημα και όχι να προχωρήσει σε ΠΝΠ, η οποία, όπως υποστήριξε είναι αντισυνταγματική. Ζήτησε δε να μπουν χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις λέγοντας: «Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα για να την αγνοεί κανείς! Μετά από 20 μέρες μπορώ να πάρω να πληρώσω τους λογαριασμούς;». Επιπλέον άφησε να εννοηθεί πως με τη παρούσα ρύθμιση καταργείται η αυτοτέλεια της ΤΑ και πως κινδεύει η χρηματοδότηση να δίδεται με τα γνωστά πελατειακά κριτήρια από την εκάστοτε κυβέρνηση. « Γίνεται capital control στην ΤΑ. Αυτό εύχομαι να μείνει μόνο εκεί», πρόσθεσε, κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Σαφώς διαφοροποιημένοι από τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης εμφανίστηκε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Ερμιόνη Κυπριανίδου, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της ρύθμισης.

«Η απόφαση αποτελεί προσωρινό χειρισμό για τη ταμειακή ρευστότητα», είπε και εκτίμησε πως η ΠΝΠ δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ

«Θα θέλαμε να ήταν πιο κανονική η διαδικασία αλλά οι μέρες που περνά ο τόπος δεν είναι κανονικές», είπε και πρόσθεσε: «η χρήση διαθέσιμων κεφαλαίων των ΟΤΑ προκάλεσε αδικαιολόγητη έκρηξη. Οι φορείς που μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε ασφαλές περιβάλλον».

Τι λέει η ΤτΕ

Σημαντική ως προς το περιεχόμενο προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο αναφορικά με τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι φορείς οι οποίοι βάζουν τα διαθέσιμά τους Κεντρική Τράπεζα, ήταν η τοποθέτηση Μιχαήλ Μιχαλόπουλος από την ΤτΕ.

Ο κ. Μιχαλόπουλος είπε πως δεν επηρεάζονται τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν οι φορείς σε εμπορικές τράπεζες και ότι η επένδυση που μπορεί να γίνει από ΤτΕ είναι μόνο σε ρέπος. «Εάν το ελληνικό δημόσιο για κάποιο λόγο δεν επιστρέψει τα ρέπος, το ίδιο το δημόσιο εγγυάται ότι καλύψει την οποιαδήποτε ζημιά», είπε.

Σε ό, τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα του κατά πόσο οι φορείς θα μπορούν να παίρνουν τα χρήματα που έχουν στην ΤτΕ όποτε το επιθυμούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους ο κ. Μιχαλόπουλος ήταν καθησυχαστικός. Εξήγησε δηλαδή πως εφόσον το ποσό που χρειάζονται οι φορείς είναι της τάξης του 10% των χρημάτων που έχουν στην Κεντρική Τράπεζα, η τελευταία μπορεί ανά πάσα στιγμή να το παράσχει. Σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα χρήματα, οι φορείς θα πρέπει να κάνουν προγραμματισμό και να γνωρίζουν τις ανάγκες τους, προκειμένου να ενημερώνουν εγκαίρως την ΤτΕ και αυτή με τη σειρά της να προετοιμάζεται.  

«Το μόνο που λέμε είναι ότι κάνουμε ρέπος σε εβδομαδιαία βάση με το δημόσιο. Ένας προγραμματισμός που κάθε μήνα θα καθορίζει τις ανάγκες είναι μια λύση που θα παίρνετε τα χρήματα στο χρόνο σας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μιχαλόπουλος πρόσθεσε πως η απόδοση των ρέπος, η οποία αποδίδεται δύο φορές το χρόνο είναι της τάξης του 2,6%. « Ένα ευρώ βάζεις ένα ευρώ θα πάρεις», είπε.

Πάντως, κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε χρήση των αποθεματικών των πανεπιστημίων, εμφανίστηκε ο Βασίλης Διαγαλάκης από το Συμβούλιο των Πρυτάνεων. Όπως είπε τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε οικτρή κατάσταση, καθώς οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί κατά 70%. «Τα πανεπιστήμια είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αδυναμία λειτουργίας. Μπορεί να μην αντέξουν ως το καλοκαίρι», πρόσθεσε και μίλησε περί αντισυνταγματικότητας της ΠΝΠ, λόγω της αντίθεσής της στο άρθρο 16 του Συντάγματος για το αυτοδιοίκητο.

Τέλος, υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να πειραχτούν τα χρήματα από τα ερευνητικά προγράμματα, καθώς αυτά δεν ανήκουν στα πανεπιστήμια αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έκλεισε λέγοντας ότι «η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη ΠΝΠ».


σχετικα αρθρα