Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Πολλοί στη ΝΔ μαδάνε τη μαργαρίτα: Θα είναι πρόβα διαδοχής ή αρχή για πολιτική αντεπίθεση του κόμματος  οι προσυνδιασκέψεις που ξεκινούν;

Στην ηγετική ομάδα σαφώς προτιμούν το δεύτερο και αυτό είναι προφανές από τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγκα, στην πρώτη του τηλεοπτική μετεκλογική συνέντευξη. Οι δελφίνοι της ΝΔ προτιμούν το πρώτο, αλλά δεν δείχνουν διάθεση συμμετοχής στις προσυνδιασκέψεις, αλλά το αντίθετο: σαμποταρίσματος!

 Το πρόβλημα είναι ότι στη ΝΔ πλέον ο καθένας προσπαθεί να ψηλαφήσει το δικό του μέλλον σε αχαρτογράφητα νερά για τη χώρα. Από τη μια οι δελφίνοι που θέλουν αλλαγή ηγεσίας, από την άλλη ο Αντ. Σαμαράς που τονίζει πως δεν φεύγει, διότι αυτό είναι φυγομαχία και στη μέση βρίσκεται ο απλός ψηφοφόρος της κεντροδεξιάς που βλέπει μια κυβέρνηση να τα έχει κάνει θάλασσα μέχρι στιγμής, αλλά η ΝΔ να μην κερδίσει τίποτα.

Ποια μορφή θα πάρει αυτός ο παρασκηνιακός πόλεμος στη ΝΔ; Θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ίσως και σύντομα, εάν τελικά οι δελφίνοι αποφασίσουν να καταθέσουν το κείμενο με τις υπογραφές για την αλλαγή σελίδας στη ΝΔ. Ο Αντ. Σαμαράς αμφισβητεί ότι υπάρχει κείμενο με υπογραφές, αλλά οι δελφίνοι επιμένουν…

 Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα θα φανεί λίαν συντόμως. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν ενδοπαραταταξιακές αποκλίσεις και είναι πολλές.

Η ηγετική ομάδα υπό τον Αντ. Σαμαρά θα προσπαθήσει είτε να γεφυρώσει τις διαφορές είτε να μην τις αφήσει να εκδηλωθούν. Στο σημερινό πολιτικό τοπίο, οι νέες συνθήκες απαιτούν νέες εσωκομματικές συμπεριφορές και πλήρη εκδημοκρατισμό της οργάνωσης της ΝΔ, λένε οι πιο παλαιοί και έμπειροι.

 Ο Αντ. Σαμαράς μέχρι στιγμής χειρίζεται με ψυχραιμία, απάθεια ή και αδιαφορία, την εσωστρέφεια που τείνει να κλιμακωθεί στη ΝΔ και να βγάλει από το μπουκάλι τα «δαιμόνια της διαδοχής», ιδίως αν τα ευρήματα του νέου κύκλου δημοσκοπήσεων που αναμένονται είναι εξίσου απογοητευτικά.

 Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως λένε οι γνωρίζοντες, επιθυμεί να σταθεροποιήσει το εσωκομματικό τοπίο, τουλάχιστον ως τον Ιούνιο που είναι το ορόσημο για το τι θα γίνει μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, και να λάβει τις όποιες αποφάσεις του ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί.

 Ουδείς ωστόσο στο περιβάλλον του αγνοεί τις δυσχέρειες και τους κινδύνους αυτής της πορείας. Οπως δεν αγνοούν ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον στη ΝΔ όπως ήταν παλαιότερα. Τώρα πολλά στελέχη δεν διστάζουν να βάλουν τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, ενώ αρκετοί είναι πιο ειλικρινείς από ποτέ… Μόνο που το μέλλον της κεντροδεξιάς είναι άδηλο!