Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξεμείνει από μετρητά, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Η ίδια χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είπε πως συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε:

Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, διαπιστώθηκαν σημεία σύγκλισης σε ζητήματα που αποτελούσαν αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξαν σημεία συμφωνίας για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον και το επόμενο έτος της τάξης του 1,2 - 1,5% και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ συμφωνήθηκε να μετατραπούν σε ανεξάρτητες αρχές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ΕΛΣΤΑΤ. Κατ' αρχήν συμφωνία φαίνεται να υπάρχει και στο ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια επίσπευσης των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε να φανεί αν μπορεί να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

«Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.