Στις συναντήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως κατά τις συναντήσεις «επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως αυτή θα καταγραφεί σύντομα και επίσημα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως εκφράστηκε η αισιοδοξία όλων των μερών. «Βρισκόμαστε πιο κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν είμαστε κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία, απάντησε: Είμαστε κοντύτερα από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Ως προς το μεταναστευτικό – που ήταν άλλωστε και το βασικό θέμα της Συνόδου- ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «καταστήσαμε σαφές πως δεν αφορά μόνο τις περιοχές στη Βόρεια Αφρική αλλά και τη νότια Μεσόγειο, όπου πρόσφυγες από τη Συρία περνάνε στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. 

«Αναδείξαμε αυτή την πλευρά παρά το ότι η Σύνοδος έγινε για το τραγικό συμβάν στη Λιβύη», είπε. 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως καταφέραμε να πετύχουμε «ουσιαστική αύξηση στα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη δημιουργία υποδομών ώστε να αντιμετωπιστεί σε πιο ανθρώπινο πλαίσιο». 

«Περάσαμε ειδική αναφορά για την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής αλλά και τις χώρες διέλευσης, ιδιαίτερα την Τουρκία» είπε ακόμα και συνέχισε λέγοντας πως «ενισχύσαμε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δικαιότερη κατανομή της ευθύνης».