Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Συμφωνία πάση θυσία ως τις 30 Απριλίου θέλει η κυβέρνηση, κάτι που είπε εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ κατά την χθεσινή τους συνάντηση. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα ακόμη και σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup περί τα τέλη του μήνα δεδομένου ότι σήμερα δεν προβλέπεται να κλείσει η συμφωνία και στις 11 Μαϊου, ίσως και να είναι αργά… 

Η παρουσία της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν ξεκίνησε και τόσο καλά αφού πριν από το ραντεβού με την κ. Μέρκελ το Μέγαρο Μαξίμου έτρεχε να σβήσει φωτιές που άναψαν πληροφορίες περί ενδεχόμενης προσφυγής στις κάλπες ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. 

Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν λίγο αργότερα ότι η κυβέρνηση ούτε δίνει ούτε παίρνει τελεσίγραφα, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει αφού οι σχετικές πληροφορίες έκαναν τον γύρο και των διεθνών μέσων ενημέρωσης δημιουργώντας ένα «κλίμα» πριν από την συνάντηση με την Μέρκελ. 

Έπειτα από αυτό η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτική, δεν έκανε διαρροές για το περιεχόμενο της συνάντησης και περιορίστηκε σε ένα λιτό non paper που κάνει λόγο για μία συνάντηση που διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα με την προσθήκη ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μία ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συναίνεσε κατ’ αρχήν σε μία επίσπευση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συναίνεσε και στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να λυθεί τάχιστα το θέμα της χρηματοδότησης και είναι ασφαλώς αυτό που καίει το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost η Καγκελάριος επέμεινε στα τεχνικά θέματα, ενώ ο πρωθυπουργός ήθελε να γυρίσει την συζήτηση στην ανάγκη λήψης μίας πολιτικής απόφασης. Την κατάσταση στο ραντεβού έσωσε η διαπίστωση ότι πράγματι τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group υπήρξε μία προσέγγιση των δύο πλευρών. 

Τσίπρας και Μέρκελ συμφώνησαν: 

  • Στις ιδιωτικοποιήσεις όχι στο σύνολο αλλά υπάρχει πρόοδος – χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Στο να μετατραπεί η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή.
  • Να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία η ΕΛΣΤΑΤ. 

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αλλά με διάθεση να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις. Η ενοποίηση των ταμείων αλλά και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μπορούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συνεννόησης.

Μάλιστα όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές έχει επιτευχθεί συμφωνία στα μακροοικονομικά αλλά και στα δημοσιονομικάΟ Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group. 

O κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ τόνισε πως επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις. 

Ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τη κυρία Μέρκελ αλλά και με τον κ. Γιούνκερ που πήγε πολύ καλά έδωσε το μήνυμα στους συνεργάτες του, «προχωράμε με διαφωνίες στο πλαίσιο του διπλού συμβιβασμού». 

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία αρχική συμφωνία για ορισμένα θέματα και τα βαριά ζητήματα να μετατεθούν για αργότερα. Οι δανειστές προς το παρόν δεν δείχνουν να συμφωνούν σε μία τέτοια εξέλιξη. Το τι θα γίνει θα φανεί… 

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, υπεύθυνο για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:30.