Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Εσωτερικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ελληνικού λαού και της χώρας αποτελεί η ενδεχόμενη προσφυγή της κυβέρνησης σε δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές, υποστηρίζουν τα στελέχη της ΝΔ.

Πολλοί βουλευτές του κόμματος που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους εταίρους προς το τέλος Μαΐου και αφού θα έχει εξαντληθεί η υπομονή και των δύο πλευρών. 

Ωστόσο η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει μέτρα και μάλιστα όπως υποστηρίζουν στην Συγγρού τα μέτρα αυτά θα είναι μεγαλύτερου ύψους από ότι προβλεπόταν στο e-mail Χαρδούβελη. 

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές θα παραβιάζουν και τις τέσσερις κόκκινες γραμμές που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αφορούν στο ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και τον ΦΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει αυτήν την συμφωνία από την βουλή αφού δεν θεωρείται δεδομένη η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ήδη τους τελευταίους δύο μήνες δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δηλώσει δημόσια ότι αν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση συμφωνία που θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα , δεν θα την υπερψηφίσουν. 

Επομένως για να υπάρξει κοινή γραμμή ανάμεσα στους βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για «δεσμευτούν πολιτικά» και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα επιλέξει την λύση του δημοψηφίσματος.

Ουδείς θα μπορέσει να αμφισβητήσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και έτσι ακόμη και οι βουλευτές που θα επιθυμούσαν να εκφράσουν διαφορετική άποψη θα αποκτήσουν άλλοθι για την αλλαγή της ψήφου τους. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως στη ΝΔ δηλώνουν ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι της κυβέρνησης όταν δεν έχει δώσει εντολή, στις πρόσφατες εκλογές της 25ηςΙανουαρίου ούτε για ρήξη ούτε για την διενέργεια εκλογών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα .