Στο μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο που χρειάζεται η χώρα μας αλλά και στις «παγίδες» που δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση αναφέρεται σε άρθρο του στο project-syndicate.org που αναδημοσιεύει ο Guardian ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με τους εταίρους αλλά δεν είναι αγεφύρωτο το κενό.

«Τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών και των διεθνών εταίρων μας έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση στα βήματα που απαιτούνται για να ξεπεραστεί η κρίση και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε επίπεδα ανάκαμψης στην Ελλάδα. Αλλά δεν έχει ακόμα παραχθεί μια συμφωνία. Γιατί; Ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να καταλήξουν σε μια βιώσιμη και αμοιβαία συμφωνημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα;» αναρωτιέται.

Όπως εξηγεί, το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να ανανεωθεί, και οι φορολογικές αρχές πρέπει να απελευθερωθούν από την πολιτική και την εταιρική επιρροή. Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι προβληματικό. Η αγορά εργασίας έχει πληγεί από την κρίση και είναι βαθιά κατακερματισμένη με την παραγωγικότητα σε αδιέξοδο. Η δημόσια διοίκηση είναι σε επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού, και οι δημόσιοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά. Συντριπτικά εμπόδια μπλοκάρουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων πρέπει να οριοθετηθεί. Και η ανισότητα έχει φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα, εμποδίζοντας την κοινωνία να στοιχισθεί πίσω από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«H συμφωνία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα απαιτεί την υπέρβαση δύο εμποδίων. Κατ 'αρχάς, πρέπει να συμφωνήσουμε με τον τρόπο προσέγγισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα. Δεύτερον, χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο, κοινώς συμφωνημένο, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δράσης που θα στηρίξει την πορεία εξυγίανσης και θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Αρχίζοντας με τη δημοσιονομική εξυγίανση, το θέμα αφορά στη μέθοδο. Οι θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) καθορίζουν μια ημερομηνία (για παράδειγμα, το έτος 2020) και ένα στόχο για το ονομαστικό χρέος προς το εθνικό εισόδημα (ας πούμε, 120%) που πρέπει να επιτευχθεί πριν οι αγορές χρήματος είναι έτοιμες να δανείσουν την Ελλάδα σε λογικές τιμές.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με αυθαίρετες παραδοχές σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο πληθωρισμός, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, και ούτω καθεξής, υπόλογίζονται για τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απαραίτητα σε κάθε έτος» γράφει στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης.

Και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου, κατά την άποψη της κυβέρνησής μας, είναι μια «παγίδα λιτότητας». Όταν η δημοσιονομική εξυγίανση μετατρέπεται σε προκαθορισμένη αναλογία του χρέους που πρέπει να αποπληρωθεί σε ένα προκαθορισμένο σημείο στο μέλλον, τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται για να χτυπήσει τους στόχους αυτούς είναι τέτοια ώστε το αποτέλεσμα στον ιδιωτικό τομέα υπονομεύει τους ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι εκτροχιάζει την προγραμματισμένη πορεία.

Πράγματι, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τα προηγούμενα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης, για την Ελλάδα απέτυχαν.

Θέση της κυβέρνησής μας είναι ότι θα πρέπει να χαράξουμε ένα σχέδιο για το μέλλον που θα βασίζεται σε εύλογες παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αυτά να συνάδουν με τα ποσοστά αύξησης της παραγωγής, των καθαρών επενδύσεων, καθώς και την επέκταση των εξαγωγών, που μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία και την αναλογία του χρέους στην Ελλάδα.

Εκτός από το να πείσουμε τους θεσμούς για την μη βιωσιμότητα του χρέους μας και να αποφύγουμε την...  παγίδα της λιτότητας, πρέπει να ξεπεράσουμε το δεύτερο εμπόδιο: την «παγίδα της μεταρρύθμισης». 

Το προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο οποίο οι εταίροι μας εμμένουν δεν θα πρέπει να «επανέρχεται» από την κυβέρνησή μας, γιατί αφορά στην εσωτερική υποτίμηση των μισθών και συντάξεων, σε περικοπές, σε απώλεια της εργασιακής προστασίας, και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι εταίροι μας πιστεύουν ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ατζέντα αυτή θα λειτουργήσειΑντίθετα, η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι το πρόγραμμα αυτό έχει αποτύχει, αφήνοντας τον πληθυσμό κουρασμένο από τις μεταρρυθμίσεις. Η καλύτερη απόδειξη αυτής της αποτυχίας είναι ότι, παρά την τεράστια μείωση των μισθών και του κόστους, η αύξηση των εξαγωγών ήταν επίπεδη.

Πρόσθετες περικοπές μισθών δεν θα βοηθήσουν τις  επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Και περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις δεν θα αντιμετωπίζαν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τα μέτρα αυτά θα προκαλέσει απλώς περαιτέρω».

Οι τρέχουσες διαφωνίες με τους εταίρους μας δεν είναι αγεφύρωτες, επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης. «Η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εξορθολογίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα (για παράδειγμα, με τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης), να προχωρήσει με τη μερική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη δημιουργία ενός πλήρως ανεξάρτητου φόρου Επιτροπής, και την προώθηση επιχειρηματικότητας. Οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι στο πως κατανοούμε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μεταρρυθμίσεων και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

 Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει νόημα, και θέλουμε μεταρρυθμίσεις που όλες οι πλευρές πιστεύουν ότι είναι σημαντικές. Το καθήκον μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας για τη στρατηγική μας και ότι η λογική μας είναι υγιής. Καθήκον τους είναι να αφήσουν μια αποτυχημέ νη προσέγγιση, καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.