current views are: 3

24 Απριλίου 2015
Δημοσίευση08:51

«Αρένα» η Βουλή στη συζήτηση για την ΠΝΠ- Άγρια κόντρα Βούτση με βουλευτές της ΝΔ

Σκηνές… ροκ εκτυλίχθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τους βουλευτές παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. 

Δημοσίευση 08:51’
αρθρο-newpost

Σκηνές… ροκ εκτυλίχθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τους βουλευτές παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. 

Σκηνές… ροκ εκτυλίχθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τους βουλευτές παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. 

«Δια παραλείψεως με κάθε τρόπο οι ενστάσεις προς την κυβέρνηση, είναι στην ίδια όχθη με αυτή των δανειστών. Οι ομιλίες των μνημονιακών δίνουν όπλα στους δανειστές», δήλωσε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ν. Βούτσης και εξόργισε τους βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. «Κρέμεστε μόνο στα μέσα της διαπλοκής, αν νομίζετε ότι γι αυτό έχετε πλήρη ασυλία, είστε γελασμένοι», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που σηκώθηκαν από τα έδρανά τους και φώναζαν προς τον υπουργό. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για δηλώσεις ντροπή που προσβάλλουν την παράταξη, ενώ τόνισε ότι θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία αν δεν ανακαλέσει ο υπουργός. «Ετοιμάζετε σκηνικό ρήξης και ψάχνετε ενόχους» πρόσθεσε.

Μάλιστα, οι βουλευτές της ΝΔ σηκώθηκαν και άρχισαν να αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πήρε το λόγο και επανέφερε τους συναδέλφους της απαιτώντας συγγνώμη από την πλευρά του κ. Βούτση σημειώνοντας ότι πρώτη φορά στα 25χρόνια που βρίσκεται στη Βουλή γίνονται τέτοιες μομφές.

«Στο παρελθόν είχαμε εντάσεις είχαμε και κράχτες. Ουδέποτε όμως κανείς διανοήθηκε από τα κυβερνητικά έδρανα να αποδώσει τέτοια μομφή στην αντιπολίτευση. Αυτό που έπραξε σήμερα ο υπουργός είναι πρωτοφανές ατόπημα λέγοντας και αμφισβητώντας τον πατριωτισμό συναδέλφων του εντός της αιθούσης» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.

Τα πνέυματα ηρέμησαν αφού ο κ. Βούτσης με δήλωσή του διευκρίνισε την ουσία της τοποθέτησής του και εκλήφθηκε ότι ανακάλεσε.  Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συζήτηση στην Ολομέλεια και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η ψφοφορία, ενώ η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.

Παράλληλα, συγκέντρωση δημάρχων πραγματοποιείται έξω από τη Βουλή για την ΠΝΠ, ενώ αυτή την ώρα σε εξέλιξη είναι η πορεία της ΠΟΕ- ΟΤΑ προς το Κοινοβούλιο. 

Κλειστή για αρκετή ώρα ήταν η οδός Σταδίου, ενώ οι εργαζόμενοι οδηγοί που κατέβηκαν με τα απορριματοφόρα των δήμων έχουν δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Νωρίτερα, ψήφισμα για το θέμα των ταμειακών διαθέσιμων παρέδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στη Βουλή σήμερα το πρωί και το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Λόγω της κινητοποίησης οι υπηρεσίες των δήμων είναι κλειστές από τις 12:00 έως τις 15:00, με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες. 

Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «νίκη της Αυτοδιοίκησης και της λογικής» αποτελεί η χθεσινή δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εξαιρέσει από τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρήματα που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη.

Ωστόσο, κατά την ΚΕΔΕ, παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά ακόμη ζητήματα, όπως: 

  • Πώς θα διασφαλιστεί νομοθετικά ο τρόπος και ο μηχανισμός με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των δήμων στα χρήματά τους, που θα παραμένουν δεσμευμένα στην ΤτΕ, χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο σκοπιμότητας.
  • Η ανάληψη από το Δημόσιο του κόστους που πιθανόν θα προκύψει για κάποιους δήμους οι οποίοι θα αναγκαστούν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις, για να καταθέσουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 Το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων. 

«Σήμερα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των πολιτικών αρχηγών και αναμένουμε να οριστεί η συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθούμε υπεύθυνα για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης.


σχετικα αρθρα