Σφοδρή κόντρα είχαν στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο. Όταν ο κ. Λοβέδρος ζήτησε από τον υπουργό να ζητήσει συγγνώμη για την προσέγγιση με τη Ρωσία στην ενεργειακή πολιτική, ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για πέμπτη φάλαγγα των δανειστών.

«Τελείτε σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση. Βεβαίως υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε. Είναι η πέμπτη φάλαγγα. Υπάρχει μια πέμπτη φάλαγγα που δεν θέλει να ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, που λειτουργεί ως υπαλληλία των πιστωτών, των μίντια που αν ακούσουν κάτι για γερμανική Ευρώπη το θεωρούν ότι είναι κατά της χώρας», του απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

«Λυπάμαι που μου ζητάτε να ζητήσω συγγνώμη για πράγματα που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο υπουργός και επεσήμανε πως «αυτή ώρα η χώρα διαπραγματεύεται και όλοι θέλουμε μία λύση συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμά μας. Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή την προσπάθεια και εσείς έρχεστε και λέτε να ζητήσουμε συγνώμη από αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια» είπε.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο. Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε και ρωτάτε; και συνέχισε: «Όχι κύριε Λοβέρδο, δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που μας επιβάλλει να τεμαχίσουμε και να ξεπουλήσουμε ΔΕΗ, ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλλει αυξήσεις στα ήδη υψηλά τιμολόγια, που να απαγορεύει να περάσει ρωσικός αγωγός με ρωσικό αέριο. Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα στη Ε.Ε., όμως εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα δεν είναι προτεκτοράτο κανενός».

«Απήντησε ο οπαδός της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης και αυτός που υπερασπίζεται τη ρήξη. Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Είστε ο σκληρότερος κριτής για όσα λέει έξω από την Ελλάδα ο πρωθυπουργός. Είστε θλιβερή μειοψηφία στη χώρα. Το σχέδιο Β που επικαλείστε δεν θα περάσει», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κ. Λοβέρδος.

Για πραλήρημα ενοχής του κ. Λοβέρδου έκανε λόγο ο κ. Λαφαζάνης: «Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των μνημονίων. Την Ελλάδα εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και στα χάλια που είμαστε. Είστε συνυπεύθυνος, συνένοχος, συναυτουργός για την κρίση και υπεύθυνος για την διάλυση του τομέα της υγείας, της εργασίας, της παιδείας».