Πλούσιος σε δημοσιεύματα που αφορούσαν την συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα είναι από σήμερα το πρωί ο γερμανικός τύπος με το κάθενα να δίνει το δικό του στίγμα για τα όσα ειπώθηκαν στη συνομιλία.

Ο τύπος της χώρας, πάντως, φέρεται μοιρασμένος, καθώς ενώ κάποια δημοσιεύματα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η συνομιλία των δύο επικεφαλής να γίνεται σε φιλικό κλίμα και να αποδεικνυεται άκρως εποικοδομητική, την ίδια στιγμή, άλλα αναφέρονται με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο στην παρουσία της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις.

Στον Spiegel, σε άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ δεν αφήσει την Ελλάδα να χρεωκοπήσει» αναφέρεται ότι «η Αγκελα Μέρκελ έδειξε ότι θέλει να εμποδίσει με κάθε τρόπο την χρεωκοπία στην Ελλάδα, ωστόσο πρέπει και η Αθήνα να επιταχύνει στις διαδικασίες που έχει υποσχεθεί όπως την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων.  Η κυβέρνηση της Αθήνας είχε πράγματι στα τέλη Μαρτίου μια μακρά λίστα από μεταρρυθμίσεις, με χρονοδιάγραμμα και εκτιμήσεις για τα έσοδα. Ωστόσο, η Τρόικα κατέκρινε αυτούς τους θεσμούς, βρίσκοντας τους μη ρεαλιστικούς. Παραμένει ακόμα ασαφές το τι περιμένουν από την κυβέρνηση του Τσίπρα και αυτό είναι που επιφέρει την κριτική». 

Στην Frankfurter allgemeine, πρωταγωνιστής στον τίτλο του άρθρου είναι ο Αλέξης Τσίπρας για τον οποίο αναφέρεται ότι «ο Τσίπρας πιέζει για ταχεία λύση στις διαπραγματεύσεις». «Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής πρέπει να έχει διανυθεί» φέρεται να τόνισε στην συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος σε αυτό το χρονικό σημείο θεωρεί ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία από ποτέ άλλοτε. Παρότι οι λεπτομέρειες της συνάντησης συμφωνήθηκαν να κρατηθούν μυστικές από τον Τσίπρα και τη Μέρκελ, η εφημερίδα τονίζει ότι οι πληροφορίες θέλουν την συζήτηση να ήταν εποικοδημητική και τη καγγελάριο να φέρεται να είπε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή της χώρας. 

Το αισιόδοξο κλίμα δεν διατηρείται στην Bild, η οποία μιλά για «παντελή απώλεια της πραγματικότητας από την ελληνική πλευρά» κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Η συνομιλία διήρκεσε 50 λεπτά και το συμπέρασμα ήταν ότι η Καγκελάριος θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να της απάντησε «Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε γιαυτό. Είναι η σειρά σας να κάνετε το χρέος σας». 

Στο ίδιο μοτίβο κινείται το σχόλιο της Handelsblatt για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της. «H τραγωδία - τελευταία πράξη» είναι ο τίτλος σχολίου που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα. «Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό δεν είναι καινούριο, καθώς και τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν το ίδιο. Παρόλαυτά, όμως ο Αλ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα για τη διατήρηση του ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δίνει την εντύπωση ότι έχει παραλύσει. Είναι αδύναμος ως ηγέτης και δεν λαμβάνει εύκολα αποφάσεις. Αποφεύγει την αντιπαράθεση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, η οποία φλερτάρει με την επιστροφή στη δραχμή και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ» σχολιάζει η εφημερίδα. 

Η Berliner Zeitung επισημαίνει ότι η Μέρκελ συναντά τον Τσίπρα και η Ευρώπη δίνει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο, αυξάνοντας, ωστόσο, την πίεση και στους ευρωπαίους εταίρους. Οπως τονίζει το δημοσίευμα : «Ακόμα και οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να πλανώνται. “Στις 28 το παιχνίδι τελειώνει” έλεγε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό το δήλωσε πριν από δύο μήνες και αναφερόταν στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο τελείωνε. Το παιχνίδι όμως ακόμα δεν τέλειωσε. Η βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών και του ΔΝΤ επιμηκύνθηκε. Οι Έλληνες θα έπρεπε να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Απριλίου το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Τώρα απομένει χρόνος μέχρι το τέλος Ιουνίου για να εκταμιευθεί το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι θα περιμένουν τα συγκεκριμένα σχέδια των Ελλήνων», αναφέρει η εφημερίδα.