current views are: 1

24 Απριλίου 2015
Δημοσίευση11:22

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ELA από τον Ντράγκι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες άφησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Δημοσίευση 11:22’
αρθρο-newpost

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες άφησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες άφησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απορρίπτοντας παράλληλα την πιθανότητα εκταμίευσης μέρους της δόσης.

Σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο είναι φερέγγυες και διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα (collateral). 

Σημείωσε ακόμα ότι Φρανκφούρτη μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλει για τα ελληνικά ομόλογα (εγγυήσεις που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως εχέγγυα ώστε να αντλήσουν έκτακτη ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης, της εκροής καταθέσεων και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πρόσφατα εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το PSI του 2012.

«Όσο υψηλότερες είναι οι αποδόσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η αστάθεια και περισσότερα ενέχυρα καταστρέφονται», είπε χαρακτηριστικά.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ίδια με την εποχή της απόφασης του κουρέματος. Έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά υπάρχουν τρεις πυλώνες στη συμφωνία που επιδώκουμε όπου κανένας δεν πάει καλά».

Κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ «πρέπει να δοθεί βάρος σε τρία ζητήματα. Αφενός στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία, αφετέρου στο ότι στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής υπάρχει η ευελιξία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Ακόμη, είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Πέτερ Έρλιχ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενδέχεται «να εξετάσει αλλαγές» σε ό,τι, αφορά τα δάνεια του ELA, χωρίς όμως να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, εν αναμονή μιας συμφωνίας της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές της, οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται μέσω του ELA, αλλά με υψηλότερα επιτόκια.

Κάθε εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει για να εγκρίνει εκ νέου τον μηχανισμό αυτό και να θέσει το νέο ανώτατο όριο.


σχετικα αρθρα