Κονταροχτυπήθηκαν ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, και ο οικονομολόγος του ινστιτούτου ifo, Χανς-Βερνερ Ζιν, σε συνέδριο γνωστού εκδοτικού οίκου της Γερμανίας στο Βερολίνο.

Το συνέδριο με τίτλο Welt-Währungskonferenz με επίκεντρο το ευρώ έλαβε χώρα στο κτήριο του οίκου Axel-Springer, εκδότη των εφημερίδων Bild και Die Welt.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Σουλτς, σύμφωνα με τη Die Welt, είπε:

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι -για να το πούμε ευγενικά- άσχημες. Ωστόσο, πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση. 

«Ασφαλώς και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», τόνισε, αλλά υπενθύμισε ταυτόχρονα στην ελληνική κυβέρνηση ότι «όποιος δεν θέλει βοήθεια δεν μπορεί να βοηθηθεί».

Σύμφωνα με τη Die Welt, ο στόχος του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου είναι ότι να αποτραπεί με κάθε κόστος η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ένα Grexit δε θα βοηθούσε σε τίποτα, αντιθέτως θα έφερνε ένα σωρό ζημίες» είπε. Οι συνέπειες «θα ήταν θανάσιμες για την Ελλάδα, οικονομικά και κοινωνικά». Πρόκειται για τη μοίρα 10 εκατ. ανθρώπων «και κανείς δεν θα έπρεπε να πιστεύει ότι δε θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη χώρα και μετά από ένα Grexit».

Με την άποψη του Μ. Σουλτς πάντως δε συμφώνησε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η στάση πληρωμών μετατίθεται συνεχώς στο μέλλον μέσω πιστώσεων της ΕΚΤ». Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την άποψή του, να υπάρξει μία ξεκάθαρη τομή: «Μόνο με ένα δικό της, σαφώς υποτιμημένο νόμισμα θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική».

Αυτό όμως που σύμφωνα με πολλούς Γερμανούς αναλυτές θα ήταν η μόνη συνεπής λύση, για τον Μ. Σουλτς είναι ένας επικίνδυνος και λανθασμένος δρόμος. Οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων: «Με την κυνική στρατηγική των χρηματαγορών, θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι η κερδοσκοπία». Γι' άλλους, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά «για εμένα το ρίσκο είναιυπερβολικά μεγάλο».

Η απάντηση του Ζιν ήταν ότι η αποχώρηση είναι καλύτερη από μια μακροχρόνια αβεβαιότητα. «Αν η Αθήνααποχωρήσει, και τι έγινε;», είπε χαρακτηριστικά. «Αν η έξοδος της Ελλάδας αποδειχτεί τόσο θετική για τη χώρα, που θα θέλουν κι άλλες να ακολουθήσουν, δε θα έπρεπε κανείς να έχει αντίρρηση. Γιατί όχι, αν αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος;» είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.

Ο Μ. Σουλτς ωστόσο ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους συμμάχους. «Θέλετε να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;» αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι η καθαρή οικονομική θεωρία δεν είναι λύση στα προβλήματα της Ευρώπης.