Δύσκολη αλλά εφικτή χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. 

«Η συμφωνία με τους πιστωτές θα είναι δύσκολη αλλά θα υπάρξει, και μάλιστα γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι «εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση, ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε». 

Όπως είπε διαπιστώθηκε «σαφέστατη πρόοδος« και «σύγκλιση» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ωστόσο επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών. Ο έλληνας υπουργός παραδέχθηκε τις διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί και τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις»

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων:

Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που θα επιταχύνουν τη διαδικασία. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν οι εταίροι συμφωνούσαν σε μερικές εκταμιεύσεις ή μια μικρότερη λίστα μεταρρυθμίσεων. 

Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα υπονομεύει την ανάπτυξη. Δεν θέλουμε να υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απίθανο να επιτευχθούν. 


Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για τις κατασχέσεις που απαιτούν οι πιστωτές είναι επίσης αντιπαραγωγικός και διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί περικοπές σε συντάξεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο εβ δομάδες, Αθήνα και εταίροι έχουν συγκλίνει σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ζήτημα της ρευστότητας τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς χρηματοδοτεί όλες τις πληρωμές από ίδιους πόρους.