current views are: 2

24 Απριλίου 2015
Δημοσίευση12:22

Νόμος η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων μετά την… εκρηκτική συζήτηση στη Βουλή (Βίντεο)

Σε μια απίστευτη αντιπαράθεση βγαλμένη μέσα από κινηματογραφικές αίθουσες, με απειλές, εντάσεις και ύβρεις, επιδόθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της ΠΝΠ που μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στη ΤτΕ.

Δημοσίευση 12:22’
αρθρο-newpost

Σε μια απίστευτη αντιπαράθεση βγαλμένη μέσα από κινηματογραφικές αίθουσες, με απειλές, εντάσεις και ύβρεις, επιδόθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της ΠΝΠ που μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στη ΤτΕ.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων, όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Ελλάδας για την πληρωμή μισθών και συντάξεων κι ενώ προηγήθηκε μία θυελλώδης συζήτηση.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος ΝΔ και ΚΚΕ, ψήφισαν 260 βουλευτές. Επί της αρχής αλλά και για το άρθρο 1, συνολικά 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» (από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), 104 βουλευτες «όχι» (ΝΔ, Ποτάμι, Χ.Α. ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ) και κανείς «παρών».

Έντονοι διάλογοι

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ότι σύντομα θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, υπό τη μορφή τροπολογιών, νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν το σύστημα προμηθειών του συστήματος υγείας, όπως επίσης και τη διακίνηση των καυσίμων.

Ο κ. Μάρδας υπήρξε δέκτης υπονοούμενου εκ μέρους του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ότι υπήρξε συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου – για το οποίο και απάντησε πως ο τότε υπουργός, ζήτησε την παραίτησή του ύστερα από την πρωτοβουλία του να επιβάλλει κυρώσεις σε ιδιωτική εταιρεία για παρανομίες της. «Μέχρι σήμερα, η εταιρεία δεν έχει τιμωρηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας.
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέγνωσε αποσπάσματα από παλαιότερο άρθρο του κου Μάρδα, στο οποίο ο υπουργός καταφερόταν κατά του «λαϊκισμού της Αριστεράς» σε σχέση με το «σκίσιμο του Μνημονίου» λέγοντάς του: «Ίσως είναι καιρός, να κατεβείτε από το υπουργικό έδρανο και να καθήσετε στα δικά μας έδρανα».

Ο κ. Μάρδας απάντησε:

Αν διαβάσετε τα υπόλοιπα 220 άρθρα μετά το 2009, θα με αντιπαθήσετε για την περίοδο που ήσασταν υπουργός Υγείας. Τρία έως τέσσερα άρθρα αναφέρονταν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αναφέρονταν στο καθεστώς που εγώ αποκαλώ φαύλο (…) Φτάσατε τη χώρα, να είναι η πρώτη χώρα προς πτώχευση στην Ευρώπη. Δεν οργανώσατε τους ΟΤΑ, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες μας, αγοράζουν προμήθειες σε διπλάσια τιμή.

Κατά τα άλλα, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σε σχέση με τροπολογία που κατέθεσαν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία επιχειρείτο να ρυθμιστεί ένα ζήτημα που είχαν θέσει στην Επιτροπή Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δημάρχων και των περιφερειαρχών: Την οικονομική ζημία, για όσους ΟΤΑ είχαν καταθέσει τα διαθέσιμά τους σε ιδιωτικές τράπεζες με προθεσμιακές καταθέσεις, και που πλέον καλούνται να τις «σπάσουν» προκειμένου να μεταφερθούν οι πόροι αυτοί στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο κ. Μάρδας είχε δεσμευτεί να αναλάβει το Δημόσιο την κάλυψη των οικονομικών αυτών απωλειών. Σήμερα, μετά την εκπρόθεσμη κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, υπήρξε από πλευράς ΝΔ έντονη αντίδραση στη ρύθμιση, τόσο για διαδικαστικούς λόγους (εκπρόθεσμη κατάθεση και μάλιστα σε νομοσχέδιο που κυρώνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έλλειψη Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οικονομικές επιπτώσεις), όσο και για λόγους αντίθεσης στην ίδια την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 
«Δεν αναλαμβάνει το Δημόσιο μονάχα τις απώλειες των ΟΤΑ. Τίθεται θέμα και για τις απώλειες των τραπεζών, τις οποίες αναλαμβάνει έτσι ο Έλληνας φορολογούμενος!” υποστήριξε σχετικά ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βορίδης ζήτησε απ’ την κυβέρνηση να μην κάνει δεκτή την τροπολογία, αλλά να καταθέσει με δική της πρωτοβουλία τη σχετική ρύθμιση από Δευτέρα, σε περίπτωση που το επιθυμεί – κάτι που έκανε δεκτό ο κ. Μάρδας.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός για την Αγροτική Ανάπτυξη, Ευάγγελος Αποστόλου.

Πεζοδρομιακές εκφράσεις και απίστευτη ένταση

Νωρίτερα, σε μια απίστευτη αντιπαράθεση βγαλμένη μέσα από κινηματογραφικές αίθουσες, με απειλές, εντάσεις και ύβρεις, επιδόθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της ΠΝΠ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν μέχρι και εκφράσεις πεζοδρομίου όπως «Ξέρω εγώ να χτυπάω ρε μ@#$@α»… ενώ βουλευτές κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια!

Τα αίματα άναψαν επικίνδυνα την ώρα που πήρε το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης και κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση για την διαπραγμάτευση που διεξάγεται με τους δανειστές.

«Το κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα είναι αυτό: ή θα εκπροσωπείτε εδώ 100% τις αιτιάσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών ή θα αναχθείτε στο ρόλο σας», είπε ο υπουργός προκαλώντας κυριολεκτικά κομφούζιο στα έδρανα της ΝΔ

«Δέχομαι ότι ξέρετε πολύ καλά και τι λένε τα κλιμάκια και ο γαλλογερμανικός άξονας και οι πρώην τροϊκανοί με μια διαφορά. Τα ξέρατε από άλλη θέση άλλη διάθεση, αποδεχόσασταν πλήρως αυτά που έλεγαν και οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε! Αυτό έχει αλλάξει», είπε ο κ. Βούτσης εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από τη πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και χειροκροτημάτων από την πλειοψηφία. 

Ακολούθησε ένας πανικός που οι λέξεις δυστυχώς δεν μπορούν να περιγράψουν με τους βουλευτές της ΝΔ να ζητούν από τον υπουργό να ανακαλέσει τις αναφορές του.

«Δεν ανακαλώ ούτε μια κουβέντα και σας λέω ότι αν θεωρείτε πως έχετε ασυλία επειδή κρέμεστε σε μια μειοψηφία του λαού αλλά σε μια πλειοψηφία των Μέσων της διαπλοκής είστε γελασμένοι», απάντησε ο κ. Βούτσης.

«Λυπάμαι γιατί προσβάλετε βάναυσα τη τιμή και την υπόσταση μιας ολόκληρης παράταξης. Δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτικής νομιμοφροσύνης έχουμε δώσει όρκο στο ίδιο Σύνταγμα. Τα υπονοούμενα ότι υπηρετούμε άλλα συμφέροντα είναι απαράδεκτα. Το κάνετε επειδή ετοιμάζετε σκηνικό ρήξης», απάντησε ο κ.ε. της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αν έχετε αποφασίσει να πηδήξετε από το αεροπλάνο εμείς αλεξίπτωτο δεν θα σας δίνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ντροπή» τις αναφορές του υπουργού, τις οποίες και απέδωσε στην αδυναμία της κυβέρνησής να περάσει στο εσωτερικό οποιαδήποτε συμφωνία γίνει με τους δανειστές. 

Μετά τις αναφορές αυτές το λόγο πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη που είπε πως για πρώτη φορά αφήνονται ανοιχτά αιχμές κατά του πατριωτισμού βουλευτών. «Ούτε κατά διάνοια στη δική μου σκέψη υπήρξε η σύνδεση με πατριωτικά αισθήματα», αντίτεινε ο υπουργός επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Τέλος το λόγο πήρε και ο Αν. Λοβέρδος που κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγνώμη χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο.

Μιλώντας στο Newpost ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Βούτσης βλέποντας την πλειοψηφία παγωμένη, πήρε το λόγο και τίναξε στον αέρα τη συνεδρίαση, αποκαλώντας βουλευτές και υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων «εκφραστές των δανειστών».


σχετικα αρθρα