Σκληρή κριτική στον Υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά ασκεί το «Ποτάμι» με αφορμή την απόφαση του να καταργήσει τα αγγλόφωνα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων στη Ρόδο, την Κρήτη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τον χαρακτηρίζει μάλιστα στον τίτλο της ανακοίνωσης «Κιμ Γιόνγκ Μπαλτά»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος έχει ως εξής : «Ο υπουργός Παιδείας διαλύει συστηματικά τα λίγα θετικά που είχαν γίνει στην εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια. Θύματα των ιδεοληψιών του υπουργού πέφτουν αυτή τη φορά τα αγγλόφωνα τμήματα των πανεπιστημίων τα οποία προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, βοηθούν στην εξωστρέφεια της χώρας και φέρνουν έσοδα στα άδεια κρατικά ταμεία. 

Τη στιγμή που σε όλες τις χώρες πέφτουν τα σύνορα στον τομέα της γνώσης και γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης επιστημόνων και φοιτητών, εμείς υψώνουμε τείχη απομόνωσης, διώχνουμε καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες που ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν την Ελλάδα, κλείνουμε την πόρτα σε ξένους που θέλουν να σπουδάσουν εδώ κι αποκυρήσσουμε την αριστεία.

Επιστρέφουμε σε ό,τι πιο αποτυχημένο έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν τη στιγμή που θα έπρεπε να τρέχουμε για να καλύψουμε τη χαμένη απόσταση από τις ανεπτυγμένες χώρες. Τι άλλο έχει απομείνει για να καταστρέψει ο κ. Μπαλτάς