Στην ένταση που επικράτησε στη συνεδρίαση του Eurogroup με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρονται οι Financial Times που τονίζουν ότι η οργή της Ε.Ε. για την Ελλάδα έχει φτάσει σε σημείο… βρασμού.

Στο δημοσίευμά του, ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ τονίζει ότι οι μήνες εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ξεχείλισε στο Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να κατηγορούν άγρια τον έλληνα ομόλογό τους ότι οπισθοχώρησε στις δεσμεύσεις και ότι αδυνατεί να κατανοήσει τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή κατά τη διάρκεια της τρίωρης, κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης, που ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας υποστήριξε πως αν οι συζητήσεις για την διάσωση δεν προχωρήσουν πιο γρήγορα η Ευρωζώνη θα έπρεπε να ετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» για να αντιμετωπίσει μία ελληνική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της νομισματικής ένωσης, ανάλογα αισθήματα εξέφρασαν και άλλοι υπουργοί από μικρότερες, πιο ευάλωτες οικονομίες. Το σχόλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον σλοβένο ΥΠΟΙΚ για την παρουσίαση του σεναρίου αυτού, λέγοντας πως όσοι το κάνουν είναι «αντι-ευρωπαϊστές».

Ο έντονος διάλογος, σύμφωνα με τους FT, σημειώθηκε σε μια συνάντηση του Eurogroup που αρχικά προοριζόταν να οδηγήσει σε μια συμφωνία για την νέα λίστα ελληνικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες στη συνέχεια θα εφάρμοζε η ελληνική κυβέρνηση για να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης.

Αλλά ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως «χρειάζεται σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος» και προειδοποίησε «πως ο χρόνος τελειώνει».

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι η Αθήνα στερεύει επικίνδυνα από ρευστό και ορισμένοι υπουργοί της Ευρωζώνης φοβούνται ότι χωρίς μια συμφωνία για την απελευθέρωση των πόρων, η κυβέρνηση μπορεί να χρεοκοπήσει ακόμα και στα μέσα Μαΐου, όταν πρέπει να γίνει αποπληρωμή δόσης 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η τεταμένη συνάντηση υπονόμευσε τους ισχυρισμούς ελλήνων αξιωματούχων πως η συνάντηση της Πέμπτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες είχε περιορίσει τις διαφορές. Οι ισχυρισμοί οδήγησαν σε ένα σύντομο ράλι το ευρώ, αλλά τα κέρδη αυτά εξανεμίστηκαν μόλις ανέκυψαν οι διαφορές.

«Το παιχνίδι του δειλού (chicken game) μετατρέπεται σε Angry Birds» δήλωσε χαραακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις ήταν έντονες και υποστήριξε πως η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί για να επέλθει πιο γρήγορα μια συμφωνία και να αποφευχθεί μια ελληνική πτώχευση.

«Έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος τους τελευταίους δυο μήνες», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά, όπως όλοι γνωρίζουμε. Η ρευστότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις ιδιωτικές συνομιλίες είπαν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε την επιστροφή σε πιο λεπτομερείς εκτιμήσεις από τους επιτηρητές του προγράμματος στην Αθήνα, κάτι που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επιμόνως απορρίψει.

Ενώ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι «εντελώς αδογμάτιστη» στο πώς θα επιταχυνθούν οι συνομιλίες, κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή των αδιάκριτων ελέγχων από την αποκαλούμενη τρόικα, όπως ήταν μέχρι τώρα γνωστοί οι επιτηρητές του προγράμματος, δεν θα γίνει αποδεκτή.

«Η άποψη ότι όλα θα επιλύονταν γρηγορότερα αν επιστρέφαμε στις επισκέψεις της τρόικα του χτες, οι οποίες θα μας έλυναν τις δυσκολίες, θεωρείται από τη δική μας μεριά απλώς ανεδαφική», είπε.

Οι έλληνες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ελπίδα είτε ότι θα λάβουν μια γρήγορη εκταμίευση ενός μέρους των 7,2 δισ. της βοήθειας ώστε να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες, είτε εναλλακτικά ότι οι τωρινές συζητήσεις θα συγχωνευθούν με αυτές για ένα πιθανό τρίτο πακέτο που θα μπορούσε να πάρει η Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι, όταν πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες αποπληρωμές των δανείων.

Αλλά ο κ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε και τα δύο αυτά ενδεχόμενα, λέγοντας ότι αν τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα υπάρχοντα ζητήματα δεν μπορούν να ανοίξουν κι άλλα. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια περίοδο τεσσάρων μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει την αξία των ελληνικών ομολόγων όταν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες ως collateral για να λαμβάνουν δάνεια στα πλαίσια του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας - τη μόνη πηγή μετρητών που επιτρέπει σε μερικές από αυτές να λειτουργούν ακόμη.

«Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα έκτακτα δάνεια θα συνεχίσουν όσο καιρό οι τράπεζες διατηρούν το αξιόχρεό τους και διαθέτουν επαρκή collateral». Ωστόσο τα λόγια του είναι ένδειξη ότι τα περαιτέρω δάνεια μπορεί να γίνουν ακριβότερα για τις ελληνικές τράπεζες, προσθέτουν οι FT.

Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις επαφές είπαν ότι μερικές από τις πιο οξείς διαφορές εκφράστηκαν πάνω στο πόση πρόοδος έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση. Ο κ. Βαρουφάκης στην εναρκτήρια ομιλία του είπε στους ομολόγους του πως πιστεύει ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια διάσκεψη μπορεί να υπάρξει ήδη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όμως οι άλλοι ΥΠΟΙΚ εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 11 Μαΐου περισσότερο θα μπορούσε να εκτιμήσει την κατάσταση, παρά να αποτελέσει ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.