Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το τοπίο γύρω από την διαπραγμάτευση μετά και το τραγικό χθεσινό Eurogroup που όχι μόνο δεν απέδωσε καρπούς, αλλά αντιθέτως μείωσε την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να επιτίθενται στον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη για τυχοδιωκτισμό.

Τα χαμόγελα που προκάλεσε η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης αντικαταστάθηκαν από έντονο προβληματισμό μετά και το χθεσινό κακό  ως προς τα αποτελέσματα Eurogroup και πλέον κανείς δεν γνωρίζει πού οδηγείται η κατάσταση.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης δηλώνει ότι σε περίπτωση που το επόμενο δεκαήμερο δεν υπάρξει συμφωνία μία από τις εναλλακτικές είναι είτε η προσφυγή στις κάλπες είτε το δημοψήφισμα αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και plan b για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές. Ομοίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έκανε ανάλογες δηλώσεις στην Βουλή κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια για την ΠΝΠ περιγράφοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όλο το παιχνίδι βεβαίως βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος έχει συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα με τους στενούς του συνεργάτες, ωστόσο εξακολουθεί να πιστεύει ότι έως την τελευταία στιγμή, έστω και στο παρά πέντε θα επιτευχθεί συμφωνία. Η κυβέρνηση δίνει τράτο για την συμφωνία τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, βαριά βαριά και τις αρχές της μεθεπόμενης για να πάρει αποφάσεις. Η συμφωνία της λύνει τα χέρια και φέρνει και ρευστότητα. Η μη συμφωνία την αναγκάζει να καταφύγει σε άλλες λύσεις γνωρίζοντας ότι κι εκεί περιμένει το αδιέξοδο για την χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να ευελπιστεί ότι πριν από τις 30 Απριλίου μπορεί να βρεθεί μία πολιτική λύση και να δρομολογηθεί η επιτάχυνση της συμφωνίας  ακόμη και μέσω ενός νέου έκτακτου Eurogroup.

Στο μεταξύ δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για έκτακτες επαφές ή επικοινωνίες με τους ευρωπαίους ηγέτες σε μία προσπάθεια να τους πείσει για την παροχή ρευστότητας. Το κακό είναι ότι στην νέα του προσπάθεια δεν έχει πλέον ως σύμμαχους τους Αμερικάνους μετά την διαταραχή στις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον εξ αφορμής του περίφημου νόμου για τα βραχιολάκια που ευεργετεί ακόμη και τρομοκράτες.