Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκονται στη ΝΔ, απέναντι στο ενδεχόμενο το Μέγαρο Μαξίμου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ή σε δημοψήφισμα, ακόμα και σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα. Όπως εξηγούσε στο newpost κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού, δεν θα προκαλέσει έκπληξη το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να έχει κλείσει τη συμφωνία και αυτή τη στιγμή να αναζητά τρόπο να παρουσιάσει τα επώδυνα μέτρα που θα τη συνοδεύουν.

«Ακόμα και αν δούμε να φεύγει ο Γιάνης Βαρουφάκης, η συμφωνία θα έρθει, αλλά θα είναι στο παρά πέντε, όταν η χώρα θα έχει γονατίσει», έλεγε το ίδιο στέλεχος, εκτιμώντας ότι ενόψει των σκληρών μέτρων η κυβέρνηση θα βγάλει μπροστά την απειλή της χρεοκοπίας προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και τους ψηφοφόρους της.

Μάλιστα κορυφαίος πολιτικός παράγοντας, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει, έλεγε στο newpost.gr, πως δεν μπορεί τα όποια μέτρα να ψηφιστούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) για να μη καταρρεύσει η χώρα και από το κυβερνητικό στρατόπεδο να υπάρχουν διαρροές κατά την ψηφοφορία, καθώς τότε ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τη δεδηλωμένη.

Για το λόγο αυτό, εκτιμά ο ίδιος παράγοντας, ο πρωθυπουργός πριν την ψήφιση των μέτρων θα προχωρήσει σε σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα της συμφωνίας. Αν δει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία, τότε ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει σε εκλογές ή δημοψήφισμα, σημείωνε, εκτίμηση που υπάρχει και στην ηγετική ομάδα της Συγγρού.

Για το λόγο αυτό, έμπιστοι και στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε επαφή με ομάδα επικοινωνιολόγων που έχουν έρθει από το εξωτερικό, προκειμένου να διενεργήσουν δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της ΝΔ. Ο σκοπός των μετρήσεων αυτών είναι να καταγραφεί η άποψη της κοινής γνώμης για το πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να έχει η ΝΔ, ώστε αυτό να διαμορφωθεί αναλόγως.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του, είναι η ΝΔ να ακούγεται ξανά από την κοινωνία και να αποτελεί στο μυαλό των ψηφοφόρων την εναλλακτική επιλογή στο χώρο της κεντροδεξιάς, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να καλύψει το πεδίο της κεντροαριστεράς. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά τα γαλάζια στελέχη «πρέπει άμεσα η ΝΔ να είναι η αξιόπιστη λύση που θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκαλεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στους σχεδιασμούς παραμένει και η δημιουργία του μετώπου φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.