Τρεις μήνες πέρασαν από τις εκλογές και κοντεύουν δύο από τη συμφωνία της 20ης Απριλίου... και ακόμα «φως» η ελληνική πλευρά δεν έχει δει.  Πρόοδος έχει σημειωθεί μεν ανέφεραν χθες οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup χρειάζεται όμως κι άλλος δρόμος... 

Όλα άρχισαν σε αυτήν την «ευρωπαϊκή» περιπέτεια της νέας κυβέρνησης με την έλευση Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου... Τα «ουάου» και οι χειραψίες ήταν μόνο η αρχή για ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στους κόλπους της Ευρώπης. 

Ακολούθησε η μάλλον «κακή» συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολινο στις 6 Φεβρουαρίου, όπου διαπιστώθηκε εκατέρωθεν το χάσμα και ενώ παράλληλα  ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όργωνε την Ευρώπη φτάσαμε στο πρώτο Eurogroup για τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 11 Φεβρουαρίου. 

Μεσολάβησε μια Σύνοδος Κορυφής- η πρώτη του Αλέξη Τσίπρα- την επόμενη μέρα στις 12 Φεβρουαρίου και άλλα δύο Eurogroup-θρίλερ για να φτάσουμε στη λεγόμενη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. 

Τι προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία

Η συμφωνία λοιπόν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ άλλων προβλέπει: 

  • Παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA)
  • Σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας
  • Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP.
  • Σθεναρή δέσμευσή Ελλάδας σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης. 
  • Δέσμευση Ελλάδας να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.
  • Όχι σε μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων 

Περίπου δύο μήνες μετά και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει ακόμα εγκριθεί πλήρως. 

Eurogroup, Brussels Group, επταμερής του Τσίπρα στις Βρυξέλλες και δύο τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. 

Κι ενώ σε «πολιτικό επίπεδο» το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση εαν και οι δύο πλευρές τηρήσουν την ενδιάμεση συμφωνία Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, κυρίως συνεχίζουν κατά την ελληνική πλευρά να τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις. 

Οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι κοντά σε συμφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναβάθμιση της ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει όμως μεγάλη διάσταση στα θέματα της περικοπής επικουρικών συντάξεων, ασφαλιστικού, εργασιακών και φορολογικών.

Θεωρητικά η προθεσμία για την Ελλάδα λήγει στις 30 Απριλίου. Το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι για τις 11 Μαϊου. Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ την Παρασκευή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα έκτακτο Eurogroup εαν αυτό χρειαστεί λέγοντας πως η ατζέντα του είναι ευέλικτη. 

Ωστόσο απέκλεισε με κάθε τρόπο αυτό που «πρότεινε» ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μικρή λίστα μεταρρυθμίσεων και μικρή δόση από τη δόση... Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως οι εταίροι περιμένουν ολοκληρωμένη λίστα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να γίνει στη συνέχεια η εκταμίευση της δόσης.