Δύσκολα δύναται κάποιος να ισχυριστεί ότι είχε φανταστεί το τι έγινε χθες στη Ρίγα της Λετονίας. Ιδιαιτέρως μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ που είχε προηγηθεί μια μέρα πριν. Και ας μην πάει το μυαλό μας στο ενδεχόμενο να σέρβιραν (σε δημοσιογράφους και πολίτες) ότι ήθελαν από το Μέγαρο Μαξίμου, διότι εκτός των δηλώσεων Τσίπρα, υπήρξαν και δηλώσεις της Μέρκελ, αλλά και του Μοσκοβισί. 

Το ενδεχόμενο ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ ή ο Λετονός να γράψουν την καγκελάριο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, αλλά να που έγινε! Ο Βαρουφάκης έφαγε… ξύλο μετά μουσικής- αναγκαία διευκρίνιση ότι γι αυτό δεν επιχαίρουμε. 

Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπενθυμίσουμε μια δήλωση του Βαρουφάκη μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup:

Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και πολύ μεγάλους συμβιβασμούς και σε σχέση με το πρόγραμμά μας, αλλά θέλουμε όλο αυτό το πράγμα να δένει και να μπορώ εγώ να πάω να το παρουσιάσω στο Κοινοβούλιο, όχι μόνο στο κόμμα το δικό μας, αλλά στο Κοινοβούλιο συνολικά και να το υπερασπιστώ, πιστεύοντάς το.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης σε ομιλία του στη Βουλή τόνισε: «Δεν επιδιώκουμε εκλογές και δημοψήφισμα, αλλά έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, στο πρόβλημα που αφορά την οικονομία. Αν όμως η συμφωνία χρειαστεί λαϊκή νομιμοποίηση, δεν θα φοβηθούμε. Επί συμφωνίας όμως - και όχι γενικώς επί συζητήσεων» 

ΟΙ δύο δηλώσεις κολλάνε μια χαρά: Ο Βαρουφάκης ζητάει συμφωνία που να μπορεί να τη φέρει στη Βουλή και ο Φίλης ανοίγει διάπλατα την πόρτα για (πολύ) πρόωρες εκλογές. Πότε ενδέχεται να πάμε σε εκλογές; Όταν δεν θα έχουμε συμφωνία που να μπορεί η κυβέρνηση να τη φέρει στη Βουλή. 

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ανεβαίνει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και ανεβαίνει δυνατά. Πρώτο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να ζητήσει από το εκλογικό σώμα εξουσιοδότηση για ρήξη με τους δανειστές. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να το σημειώσουμε, ενδέχεται να χρεοκοπήσουμε χωρίς… να το θέλουμε! Δηλαδή, να χρεοκοπήσουμε στην πορεία για τις κάλπες, όταν το δημόσιο θα έχει κατεβάσει ρολά. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η κυβέρνηση να αποφασίσει τα μέτρα (που θα μπορέσει να φέρει στη Βουλή) και να προσφύγει στις κάλπες για την επικύρωσή τους. Εδώ τα πράγματα θα είναι πιο απλά. Όμως αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.