Σε θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «εγώ και όλη η αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας δεχθεί ο Σεβασμιώτατος. 

Περάσαμε στιγμές πραγματικότητας, χαράς της ψυχής μας και αναγέννησης των σκέψεων και του μυαλού μας. Δεν έχω παρά να τον ευχαριστήσω γι’ αυτήν την ενδιαφέρουσα και άκρως χρήσιμη, δημιουργική και γεμάτη ευγένεια και αγάπη συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ευχαρίστησε τον υπουργό και τονισε: «Είχαμε μια πολύ ωραία ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Υπουργός χρησιμοποίησε με πάρα πολύ σωστό και ωραίο τρόπο τις βασικές έννοιες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, αλλά επιπλέον την έννοια της πνευματικότητος ως ενός κεντρικού στοιχείου στη ζωή των ανθρώπων, και στη ζωή των κοινωνιών και στη ζωή της Πατρίδος μας. 

Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως και τον ίδιο και τη συνοδεία του γι’ αυτήν την πολύ ωραία ευκαιρία που είχαμε να είμαστε όλοι μαζί. Θα ήθελα να πω ότι έχει σημασία όταν εκπρόσωποι της Πατρίδος μας, η οποία περνάει δύσκολες στιγμές, έχουν τέτοια επικοινωνία, με πρόσωπα χαμογελαστά και δείχνουν ότι ποτέ δεν λείπει η ελπίδα, ποτέ δεν υπάρχει αδιέξοδο, πάντοτε υπάρχει λύση. Γι’ αυτό και χαμογελούμε ό,τι κι αν συμβαίνει, το αύριο είναι δικό μας».