Αιχμές ότι υπάρχει «plan B» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της άφησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Ecofin στην πρωτεύουσα της Λετονίας.

 Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι «Το να τίθεται αυτή η ερώτηση για σχέδιο Β σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλλημα. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα».

Ο κ. Σόιμπλε παρομοίασε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της γερμανικής ενοποίησης το 1989. «Αν τότε είχα πει από την αρχή ότι έχουμε ένα σχέδιο για την ενοποίηση, όλοι θα έλεγαν ότι οι Γερμανοί έχουν τρελαθεί».

Υπουργοί Οικονομικών Ευρωζώνης: Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. διαψεύδουν κάθε σενάριο για εναλλακτικό πλάνο στην περίπτωση της Ελλάδας και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ. Με κοινή μάλιστα θέση, ότι άλλο σχέδιο πέραν αυτού της παραμονής της στη ζώνη του Ευρώ δεν υφίσταται εμφανίστηκαν στο Ecofin οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, ενώ ότι «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Από την άλλη πλευρά, ο σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, επιχείρησε να διευκρινίσει ότι με τη χθεσινή του αναφορά για σχέδιο Β, δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

 Διπλωματικές πηγές αναγνώρισαν, πάντως, σήμερα στη Ρίγα οτι η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και οτι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου. «Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα" ανέφεραν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα οτι "ακόμη και αιωνιότητα δεν διαρκεί για πάντα».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».

Ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup, πάντως, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.