Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ενδεικτικό της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και του απρόβλεπτου στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και εταίρων είναι και το γεγονός ότι ήδη στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα ακούγονται και οι πρώτες ημερομηνίες που θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες. Κι αυτό ενώ μόλις σήμερα συμπληρώνονται 3 ακριβώς μήνες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που έδωσαν την ισχυρή εντολή αλλαγής στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, μία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποκλείουν δημοψήφισμα ή κάλπες (με το πρώτο σενάριο να είναι πιο ασθενές και προβληματιμό), μία οι γαλάζιοι που θεωρούν δεδομένο το κυβερνητικό αδιέξοδο (εκλογές προέβλεψε χθες και ο Αδ. Γεωργιάδης), και ήδη τα «στοιχήματα» για την ημέρα των εκλογών μπήκαν.

Παρά το γεγονός ότι η 24η Μαΐου δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και οι χρόνοι είναι οριακοί, εφόσον ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε την άμεση προσφυγή στις κάλπες, οι δύο πιο πιθανές ημερομηνίες θα ήταν η 31η Μαΐου και η 7η Ιουνίου. Προφανώς, μπορεί να επιλεγεί και όποια άλλη Κυριακή μέσα στον Ιούνιο αλλά είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση οι κλυδωνισμοί στην οικονομία θα ήταν ακόμη μεγαλύτεροι εξαιτίας της παράτασης της εκκρεμότητας ενώ και οι συνέπειες στο τουριστικό προϊόν σημαντικές.

Μεταξύ των βουλευτών των κομμάτων, διακινούνται και άλλα σενάρια. Όπως αυτά της συμφωνίας χωρίς καν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δηλαδή με «ελεγχόμενες» αντιδράσεις από την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμη και το σενάριο εκλογών το φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2016, 18 μήνες δηλαδή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, εφόσον στηθούν κάλπες αυτές θα πραγματοποιηθούν με λίστα. Γεγονός που δίνει στον Αλ. Τσίπρα και, φυσικά, στον Αντ. Σαμαρά ένα ισχυρό όπλο διαχείρισης των αμφισβητιών.

Κάτι που εξηγεί σε σημαντικό βαθμό και τις κινήσεις που γίνονται (ή δεν γίνονται) στο εσωτερικό των δύο κομμάτων.